Το ηλεκτρικό Kia EV9 αλλάζει επίπεδο την κορεατική μάρκα

KIA

Το EV9 είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV τριών σειρών θέσεων της Kia, που βασίζεται, μάλιστα, στη νέα πλατφόρμα Electric Global Modular Platform (E-GMP) που εξασφαλίζει σπορ επιδόσεις και ηλεκτρική αυτονομία άνω των 541 χλμ. Η δε

εξαιρετικά γρήγορη δυνατότητα φόρτισης 800 volt επιτρέπει επαρκή  φόρτιση της μπαταρίας  για 239 χλμ., σε περίπου 15 λεπτά, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Οι πολυάριθμες τεχνολογικές προσθήκες περιλαμβάνουν το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP), το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο Kia EV9 GT- line  επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 - υπό όρους - σε επιλεγμένες αγορές. Περιλαμβάνει επίσης το Kia Connect Store, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες κατόπιν ζήτησης, δίνοντάς τους την ευελιξία να επιλέξουν τις δυνατότητες που επιθυμούν και να αναβαθμίζουν συνεχώς to EV9 τους με ενημερώσεις Over the Air (OTA) ανά πάσα στιγμή.

Το EV9 θα αρχίσει να κυκλοφορεί σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.  

KIA

Το μοντέλο διαθέτει ένα τεράστιο μεταξόνιο 3,100μ., που υποστηρίζεται από μια επιλογή τροχών 21, 20  και 19 ιντσών. Με συνολικό μήκος 5,010μ., έχει πλάτος 1,980μ. και ύψος 1,755μ. Η υπογραφή του «Digital Tiger Face» προβάλλει τη μοναδική του ταυτότητα, η οποία τονίζεται από τη «Digital Pattern Lighting Grille» και τους κάθετους προβολείς, δίνοντας στο EV9 μια εντυπωσιακή και φουτουριστική εμφάνιση. Το Digital Tiger Face διαθέτει επίσης δύο συστοιχίες μικρών  λαμπτήρων σε σχήμα κύβου δίπλα σε κάθε προβολέα. Τα φώτα ημέρας LED «Star Map» (DRL) του EV9 δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο κινούμενο μοτίβο φωτισμού που θα υποδηλώνει το Digital Tiger Face της Kia για τα μελλοντικά μοντέλα EV, παρέχοντας παράλληλα μια νέα εμπειρία φωτισμού.

Παρά τις μεγάλες διαστάσεις του, το EV9 προσφέρει εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή 0,28, για ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Το Kia EV9 προσφέρει μια σειρά από  επιλογές επταθέσιων και εξαθέσιων διαμορφώσεων και μια ποικιλία επιλογών καθισμάτων δεύτερης σειράς. Η πρώτη σειρά διαθέτει καθίσματα χαλάρωσης που εξασφαλίζουν μια άνετη στάση ανάπαυσης, ενώ η δεύτερη σειρά  προσφέρει τέσσερις επιλογές καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων 3θέσιων καθισμάτων, βασικού τύπου, χαλάρωσης καθώς και διθέσια ανεξάρτητα καθίσματα περιστρεφόμενου τύπου .

Όταν είναι εξοπλισμένο με τα καθίσματα χαλάρωσης δεύτερης σειράς, το EV9 επιτρέπει στους επιβάτες της πρώτης και της δεύτερης σειράς να ξαπλώνουν , ενώ το SUV φορτίζεται. Με την επιλογή περιστρεφόμενου καθίσματος, τα καθίσματα της δεύτερης σειράς περιστρέφονται κατά 180 μοίρες για να επιτρέψουν τις συνομιλίες με όσους κάθονται στην τρίτη σειρά. Στους επιβάτες της τρίτης σειράς παρέχονται σημεία φόρτισης και ποτηροθήκες.

KIA

Το Kia EV9 σηματοδοτεί ένα πρωτοποριακό ορόσημο ως το πρώτο μοντέλο που υιοθέτησε τη στρατηγική βιωσιμότητας σχεδιασμού τριών βημάτων της μάρκας, που ξεκίνησε με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης δέρματος, την εφαρμογή δέκα «must-have» βιώσιμων υλικών σε όλα τα νέα μοντέλα της Kia και τη συνεχή αύξηση της χρήσης από υλικά βιολογικής βάσης όπως καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο και φυσικά έλαια. Στόχος της Kia είναι να αυξήσει το ποσοστό των ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιεί στο 20% έως το 2030. 

Το EV9 διαθέτει μια ευρεία επιλογή διαμορφώσεων ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης που βασίζονται στην Electric Global Modular Platform (E-GMP) και χρησιμοποιούν την τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς της Kia. Μια μπαταρία 76,1 kWh προσφέρεται αποκλειστικά στην έκδοση Rear Wheel Drive (RWD), ενώ μια μπαταρία 99,8 kWh τοποθετείται και στις δύο εκδόσεις RWD Long Range και All Wheel Drive (AWD).

Στην έκδοση RWD Long Range χρησιμοποιείται ένας ηλεκτροκινητήρας 150 kW / 350 Nm, δίνοντας στο SUV την ικανότητα να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα και μια πιο ισχυρή παραλλαγή της ίδιας έκδοσης με απόδοση 160 kW / 350 Nm, το  EV9 πορεί να επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 8,2 δευτερόλεπτα.

Η έκδοση AWD είναι εξοπλισμένη με δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν συνολική ισχύ 283 kW και ροπή 600 Nm. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός επιτρέπει την επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,0 δευτερόλεπτα ενώ είναι διαθέσιμη  και μια προαιρετική λειτουργία Boost, για αύξηση των επιδόσεων η οποία θα είναι διαθέσιμη για αγορά αργότερα στο Kia Connect Store. Η συνδυασμένη ροπή αυξάνεται στα εξαιρετικά 700 Nm, επιτρέποντας στο EV9 να επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Οσον αφορά στην αυτονομία, η έκδοση RWD Long Range με τροχούς 19 ιντσών προσφέρει πάνω από 541 χλμ.  

KIA

Το EV9 θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αυτονομία. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP) της Kia, το οποίο θα παρέχει στο EV9 αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 - υπό όρους. Δεκαπέντε αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων δύο lidars,  επιτρέπουν την ανίχνευση αντικειμένων σε ένα πλήρες οπτικό πεδίο 360 μοιρών για την άμεση αντίδραση στο δρόμο και σε άλλους χρήστες αποτρέποντας πιθανές συγκρούσεις.

Παρέχοντας έξυπνη, προληπτική βοήθεια σε πραγματικό χρόνο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP) της Kia θα πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται για την παροχή αυτονομίας Επιπέδου 3 σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να αυτοματοποιεί την οδήγηση υπό όρους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, επιτρέποντας στον οδηγό να κάνει προσωρινά ένα διάλειμμα από τον έλεγχο του οχήματος.

Επίσης, το Kia Connect Store προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών ψηφιακών αναβαθμίσεων για το μοντέλο, χωρίς να χρειάζεται να πάει το όχημα σε αντιπροσωπεία. Οι πελάτες μπορούν επίσης να καθορίσουν πρόσθετες επιδόσεις για το EV9 AWD με μια προαιρετική λειτουργία Boost που ξεκλειδώνει επιπλέον 100 Nm ροπής για τον ηλεκτροκινητήρα για μια πιο συναρπαστική και δυναμική εμπειρία οδήγησης. Το Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2) της Kia προσφέρεται επίσης ως ψηφιακή λειτουργία, όπως και η ροή περιεχομένου για να απολαμβάνουν οι επιβάτες μέσω του συστήματος Audio Visual, Navigation and Telematics (AVNT) του οχήματος.

Καταλήγοντας, τα πολυάριθμα επιπλέον χαρακτηριστικά του EV9 που διευκολύνονται από τα Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδήγησης (ADAS) περιλαμβάνουν το Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2). Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο EV9 να παρκάρει μόνο του χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του οδηγού, είτε μέσα είτε έξω από το όχημα, με τον οδηγό να ξεκινά τη διαδικασία μέσω του έξυπνου κλειδιού Kia που ονομάζεται Digital Key 2.

Παράλληλα με αυτά τα χαρακτηριστικά, το όχημα ενσωματώνει πολυάριθμα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού για τη βελτίωση της ασφάλειας των επιβατών, όπως το σύστημα υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης σε τυφλό σημείο (BCA), το σύστημα υποστήριξης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (LKA) και το έξυπνο σύστημα υποβοήθησης ορίου ταχύτητας (ISLA), που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους οδηγούς σε δυνητικά επικίνδυνα σενάρια. Το Smart Cruise Control (NSCC) που βασίζεται σε πλοήγηση διασφαλίζει την ασφαλή οδήγηση σε αυτοκινητόδρομους , ενώ το Highway Driving Assist 2 (HDA 2) επιτρέπει την αλλαγή λωρίδας και χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα hands-on ανίχνευσης (HOD) για τη διασφάλιση της εμπλοκής του οδηγού σε ατύχημα.

Επιπλέον, το EV9 προσφέρει ασφάλεια και άνεση πριν και μετά την οδήγηση με χαρακτηριστικά όπως το Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance (RCCA) και το Parking Collision-Avoidance Assist (PCA). Τέλος, το Digital Key 2 χρησιμοποιεί την τεχνολογία Ultra-Wide Band (UWB), επιτρέποντας στους χρήστες να ανοίγουν και να εκκινούν το αυτοκίνητό τους χρησιμοποιώντας το smartphone τους, ακόμη και όταν το κλειδί είναι στην τσέπη ή στην τσάντα τους – άλλη μια πρωτιά για την Kia.

Related...Πυθαγόρειο Θεώρημα: Μαθήτριες υποστηρίζουν ότι υπάρχει τριγωνομετρική απόδειξη για το θεώρημαΤο πρώτο μαθηματικό μοντέλο για τον οργασμό στο σεξΠότε το άγχος και το στρες μας σπρώχνουν ολοταχώς στην κατάθλιψη
Keywords
Τυχαία Θέματα