Τι θα γινόταν αν έκλεινε το Facebook;

Αναμφίβολα αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει πολλούς από την ημέρα που ξέσπασετο σκάνδαλο της Cambridge Analytica και για το οποίο όσο περνούν οι μέρες έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα η μυστική σχέση της με την εταιρεία δεδομένων της CIA, Palantir. Κάποιοι το έχουν εξετάσει γιατί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο

ή περίπου το ίδιο με αυτό που έκανε και ο Elon Musk όταν και αφαίρεσε τη σελίδα της Spacex από το Facebook. Να τιμωρήσουν δηλαδή, το δημιούργημα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την ασέβεια και τη στυγνή εκμετάλλευση που επέδειξε απέναντι στους χρήστες του.

Άλλοι το έφεραν στο μυαλό τους γιατί ενδεχομένως ένιωσαν εξαπατημένοι από τον συμπαθέστατο κατά τα άλλα Μαρκ και κατόπιν, ίσως εξαρτημένοι από το timeline τους. Ήταν τόση η ενόχλησή τους που υϊοθέτησαν σχεδόν άμεσα το hashtag #DeleteFacebook και το οποίο ενσωματώθηκε σε tweets περισσότερες από 400.000 φορές τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Facebook με την Cambridge Analytica αλλά και το γεγονός ότι στον φάκελο δεδομένων των χρηστών διατηρούσε όχι μόνο αρχείο με τις τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και με τα γραπτά μηνύματα, προκάλεσε την περιδίνηση της μετοχής και απώλειες $58 δισ. μέσα σε μία εβδομάδα.

Εντούτοις χρήστες και επενδυτές, αγορές και κοινωνία, είχαν παρόμοια αντίδραση μπροστά στο φαινόμενο που ονομάζεται Facebook. Όπως και να το κάνεις, λίγοι έχουν το σθένος και το κύρος, πολύ περισσότερο την οικονομική επιφάνεια και την ισχύ, ενός Elon Musk. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η πλατφόρμα Hoot Suite, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε η χρήση του κοινωνικού δικτύου. Όσο για τους επενδυτές, η μετοχή βρέθηκε την Πέμπτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε ανοδική πορεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο νεαρός Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό στο να αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου για το τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση της Cambridge Analytica και η οποία δεν ήταν η πρώτη και η μοναδική που του το ζήτησε. Είναι πολλοί αυτοί που αναμένουν στην ουρά της ανάκρισης, αλλά και σε ένα βαθμό της αποκαθήλωσης ενός ινδάλματος, βγαλμένου από την εύφορη τεχνολογικά πεδιάδα της Silicon Valley.

Όμως στην άλλη πλευρά, βρίσκονται εκείνοι που έκαναν από μόνοι τους το πνευματικό πείραμα, την υπόθεση της ημέρας, στην οποία το Facebook έπαψε να υπάρχει και το συναίσθημα που τους κατέλαβε ήταν ο φόβος, καθώς δεν είναι εκτεταμένη μόνο η προσωπική εξάρτηση από το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, αλλά είναι και η επιχειρηματική. Μάλιστα οι ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία δεν τρομοκρατούνται μόνο αναλογιζόμενοι τι θα τους συμβεί αν χάσουν τα μέσα επικοινωνίας και προσπορισμού που έχουν δημιουργήσει εντός της κλειστής αυλής του FB. Αυτό που πραγματικά τους προβληματίζει είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει ουσιαστικά διάδοχη κατάσταση.

Όπως λένε οι χρήστες περιπαιχτικά το Twitter είναι για τους δημοσιογράφους και το Instagram για φωτογραφίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα