Τι σημαίνει η δεύτερη παραπομπή του Τραμπ - Οι επόμενες κινήσεις του Κογκρέσου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε την Τετάρτη τον Ντόναλντ Τραμπ τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη δύο φορές, κατηγορώντας τον επίσημα για υποκίνηση εξέγερσης, μόλις μια εβδομάδα αφότου ένας βίαιος όχλος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

Ακολουθεί ένας οδηγός για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Τελείωσε η διαδικασία της παραπομπής;

Όχι. Το λεγόμενο impeachment αναφέρεται μόνο στη Βουλή,

το κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου, που φέρνει κατηγορίες ή άρθρα της παραπομπής προς ψήφιση.

Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, την ανώτερη αίθουσα, για να αποφασίσει την ενοχή ή την αθωότητα του Τραμπ.

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικάσει τον Τραμπ. Εάν και οι 100 γερουσιαστές είναι παρόντες στην ψηφοφορία, τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να ενταχθούν στην προσπάθεια των Δημοκρατικών για καταδίκη του Τραμπ.

Πότε θα ξεκινήσει η δίκη;

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για άμεση δίκη και είπε ότι αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνο μετά την επιστροφή της Γερουσίας από την διακοπή στις 19 Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η δίκη πιθανότατα θα ξεκινήσει μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο τις 20 Ιανουαρίου. Το Σώμα πρέπει επίσημα να διαβιβάσει την κατηγορία εναντίον του Τραμπ στη Γερουσία πριν ξεκινήσει η δίκη.

Ποια είναι η πιθανή άμυνα του Τραμπ στη δίκη της Γερουσίας;

Το Σώμα ενέκρινε ένα μόνο άρθρο της κατηγορίας (σ.σ. συνιστά επίσημη κατηγορία) για «υποκίνηση εξέγερσης», εστιάζοντας στην ομιλία που έδωσε σε χιλιάδες υποστηρικτές λίγο πριν το πλήθος των οπαδών του εισβάλει στο Καπιτώλιο.

Ο Τραμπ είναι πιθανό να υποστηρίξει σε δίκη ότι οι αναφορές του ήταν ελεύθερος λόγος, που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος και ότι, ενώ είπε στους υποστηρικτές να «πολεμήσουν», τα λόγια του δεν ήταν κυριολεκτική έκκληση για βία.

Ο Τραμπ δημοσίευσε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση την Τετάρτη, λίγο μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή του, λέγοντας ότι καταδίκασε τη βία την περασμένη εβδομάδα.

«Η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», δήλωσε ο Τραμπ.

Ενας πρώην πρόεδρος μπορεί να αποπεμφθεί;

Ναί. Η κοινή λογική των ακαδημαϊκών λέει ότι η «καθυστερημένη παραπομπή» είναι συνταγματική.

Οπως σημειώνουν, η διαδικασία της παραπομπής χρησιμοποιείται όχι μόνο για την απομάκρυνση υπαλλήλων από το αξίωμα, αλλά και για τον αποκλεισμό τους από μελλοντικό αξίωμα. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει λόγος να δικαστεί τον Τραμπ αφού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Το Σύνταγμα αναφέρει ότι μία τιμωρία για την καταδίκη είναι ο «αποκλεισμός από κάθε αξίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με το δεδικασμένο της Γερουσίας, απαιτείται απλή πλειοψηφία για τον αποκλεισμό αυτό. Ιστορικά, αυτή η ψηφοφορία γίνεται μόνο μετά από καταδίκη. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν κάποιος πρέπει να καταδικαστεί για να αποκλειστεί από μελλοντικό αξίωμα.

Πόσο θα διαρκέσει η δίκη;

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η Γερουσία έχει μεγάλο περιθώριο για να καθορίσει τους δικούς της κανόνες για τον τρόπο διεξαγωγής μιας παραπομπής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, μια δίκη θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικές ημέρες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Διά παντός στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι θέλουν οι Δημοκρατικοί για τον Τραμπ Η Εθνοφρουρά "κατέλαβε" το Καπιτώλιο των ΗΠΑ Το YouTube ανέστειλε το κανάλι του Ντόναλντ Τραμπ τουλάχιστον για μια εβδομάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ -, Κογκρέσου,trab -, kogkresou