Τι προβλέπει η συμφωνία Ουκρανίας-ΗΠΑ για τα ορυκτά

Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο υπέγραψαν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία που αφορά τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, μετά από μήνες αμφιλεγόμενων διαπραγματεύσεων.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία εξακολουθούν να γίνονται γνωστές, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει ότι δημιουργεί ένα επενδυτικό ταμείο για την αναζήτηση ορυκτών και καθορίζει τον τρόπο κατανομής των εσόδων, αναλύει το BBC.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η συμφωνία «δείχνει στη Ρωσία» ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «δεσμευμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα» Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο μήνες αφότου μια συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο εξελίχθηκε σε δημόσιο καβγά, πυροδοτώντας φόβους ότι οι ΗΠΑ θα απέσυραν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μετά από μια φαινομενική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Μετά την τελετή υπογραφής, η Σβιριντένκο δημοσίευσε τις διατάξεις της συμφωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε δημοσίευσή της στο X, ανέφερε ότι η συμφωνία θεσπίζει ένα επενδυτικό ταμείο ανοικοδόμησης για να βοηθήσει στην προσέλκυση δυτικών επενδύσεων σε ουκρανικά πρότζεκτ για ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Λέει ότι οι πόροι θα παραμείνουν ιδιοκτησία της Ουκρανίας και το Κίεβο θα επιλέξει από πού θα γίνει η εξόρυξη.

Η εταιρική σχέση θα είναι ισότιμη, σε αναλογία 50/50, λέει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση χρέους προς τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογίας στα έργα στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα παράσχουν νέα βοήθεια στο Κίεβο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας.

Λέει ότι τα έσοδα και οι συνεισφορές του ταμείου δεν θα φορολογούνται από καμία από τις δύο χώρες.

Η Σβιριντένκο επισημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τους Ουκρανούς βουλευτές.

Η συμφωνία αναγνωρίζει τη συμβολή της Ουκρανίας στην παγκόσμια ασφάλεια, γράφει, ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξή της.

Keywords