Τι ισχύει τελικά για τα αντιιδρωτικά: Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας ή όχι

Στο παρελθόν είναι πιθανόν να είχαμε ακούσει ότι τα αντιιδρωτικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Τα αντιιδρωτικά είναι συγκεκριμένοι τύποι αποσμητικών που περιέχουν άλατα αλουμινίου όπως χλωριούχο αργίλιο, υδροχλωρικό αργίλιο και άλλες ενώσεις αργιλίου. Τα συστατικά αυτά ενεργούν μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες στην μασχάλη και μειώνουν την έκκριση ιδρώτα στη περιοχή.

Οι υποθέσεις αυτές όμως έχουν με τα χρόνια διαψευσθεί. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση

ασθενειών ή πιο συγκεκριμένα την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου με τη χρήση τους.

Ακολουθούν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντιιδρωτικά.

Τα αντιιδρωτικά δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού

Διάφορες υποθέσεις σχετικά με τη χρήση των αντιιδρωτικών και την πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο του μαστού είχαν ανθήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με την Κίραν Μίαν, δερματολόγο από την Νέα Υόρκη, δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία που να στηρίζουν αυτές τις απόψεις. Οι υποθέσεις αυτές είχαν βασιστεί στο γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στην άνω εξωτερική μεριά του μαστού, περιοχή κοντά στην μασχάλη που εφαρμόζεται το αντιιδρωτικό ή το αποσμητικό, και ότι τα αντιιδρωτικά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες που απορροφούνται από το δέρμα.

Ερευνητική ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου «Φρεντ Χάτσινσον» στην προσπάθεια να δει αν ισχύουν αυτές οι υποθέσεις συγκέντρωσε 793 γυναίκες που δεν είχαν κάποιο ιστορικό με καρκίνο του μαστού και 813 γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα της έρευνας το 2002 έδειξαν ότι δεν υπήρξε αύξηση του καρκίνου σε όσες χρησιμοποιούσαν τακτικά αντιιδρωτικό, αποσμητικό ή ξύριζαν τακτικά τις μασχάλες τους. Το 2014 μια έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σύνδεσης της χρήσης αντιιδρωτικών και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα συστατικά των αντιιδρωτικών παρουσιάζουν ελάχιστους κινδύνους για την υγειά μας

Σύμφωνα με την Μίαν, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις που υποδεικνύουν ότι τα άλατα αλουμινίου που περιέχουν τα αντιιδρωτικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα μας ανεξάρτητα της αναλογίας που εφαρμόζουμε. Οι περισσότεροι μπορούμε να δεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε ακόμη και μικρή ποσότητα αλουμινίου που εισέρχεται στο σώμα μας.

Ωστόσο, όσοι έχουν ιστορικό με σοβαρές ασθένειες όπως νεφροπάθεια, η απορρόφηση αλουμινίου στο σώμα τους μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές και να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με νεφροπάθεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για συσσώρευση αλάτων αλουμινίου στα νεφρά σε σχέση με υγιή άτομα που είναι αδύνατο να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες ικανές να βλάψουν τα νεφρά τους. Μια επιπλοκή από την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας αλάτων αλουμινίου είναι η άνοια.

Οι παραβένες είναι ένα ακόμη συστατικό που εμφανίζεται στα αντιιδρωτικά. Οι παραβένες είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Κατά την Μίαν το συστατικό αυτό παρουσιάζει ιδιότητες που μιμούνται τα οιστρογόνα και είναι σε θέση να διαταράξουν την λειτουργία των ορμονών του σώματος. Καθώς το οιστρογόνο αποτελεί την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του μαστικού αδενικού ιστού, πολλοί θεωρούν ότι οι παραβένες μπορεί να είναι το συστατικό που προκαλεί τον καρκίνο του μαστού.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντιιδρωτικό με ασφάλεια

Η καλύτερη μέθοδος για να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια το αντιιδρωτικό είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο προϊόν. Εφαρμόζουμε μια στρώση του προϊόντος στις μασχάλες το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Αυτό επιτρέπει στα άλατα του αλουμινίου να σχηματίσουν ένα «πώμα» που εμποδίζει τα ανοίγματα των ιδρωτοποιών αδένων και την έκκριση ιδρώτα.

Είναι σημαντικό πριν κάνουμε συχνή χρήση του προϊόντος να δούμε αν έχουμε κάποια αλλεργία με κάποιο από τα συστατικά του. Για να το δούμε αυτό, μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγη ποσότητα του αντιιδρωτικού στον καρπό μας και να δούμε αν θα προκαλέσει κάποια αντίδραση – φαγούρα ή κάποιο εξάνθημα. Στη περίπτωση που έχουμε αλλεργία θα πρέπει να καλέσουμε τον γιατρό μας ο οποίος θα μας προτείνει κάποια κρέμα για το εξάνθημα και να κάνουμε αλλεργιολογικές εξετάσεις για να δούμε πιο χημικό συστατικό προκάλεσε την αντίδραση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πλέον κάποια ανησυχία για τη χρήση των αντιιδρωτικών. Καμία έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι τα αντιιδρωτικά συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά αντιιδρωτικά χωρίς φόβο.

ΠΗΓΗ: Insider

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Θερμικές κράμπες: Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν γυμναζόμαστε το καλοκαίρι Κύκλοι κάτω από τα μάτια: Γιατί δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται Η σπάνια μορφή φαγούρας από ηλιακό έγκαυμα και πώς θα την αντιμετωπίσουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα