Θετικός ο Οκτώβριος, αρνητικό το 10μηνο στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Η Αθήνα, όπως έχω ξαναγράψει, έχει τουρισμό, ακόμα και τώρα και μάλιστα σε υψηλό βαθμό. 

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων, άρα και των διαθέσιμων κλινών, από τη μια, και από την άλλη η διόγκωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων και κατοικιών, έχει κρατήσει σε χαμηλότερα επίπεδα την πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑΑΑ, μόνο ο Οκτώβριος του 2022 παρουσίασε αύξηση

στην πληρότητα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οριακή, βέβαια, με +0,4%, με την καλή πορεία να έχει ξεκινήσει από τον Μάιο.

Πάντως, η μέση πληρότητα του 10μηνου του 2022, βρίσκεται στο -12,5% έναντι του αντίστοιχου 10μήνου του 2019.

Οσον αφορά στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) των ξενοδοχείων, η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχη της πορείας της μέσης πληρότητας των μονάδων.

Παρατηρούμε να καταγράφεται θετικό πρόσημο από τον μήνα Ιούνιο και μετά και ο Οκτώβριος έδωσε RevPar +21,3%,  αν και στο σύνολο 10μήνου η θετική αυτή μεταβολή δεν υπερβαίνει το +0,5%.

Στην δε μέση τιμή δωματίου (ADR), εμφανίζεται επίσης σταδιακή θετική μεταβολή από τον Απρίλιο και μετά, δίνοντας αύξηση το 10μηνο +14,8%. Τον δε Οκτώβριο του 2022 παρατηρείται απόδοση σε ADR, της τάξης του +20,8%.

Ως προς τη μέση τιμή δωματίου για την Αθήνα, φτάνει τα 125.39 ευρώ, αλλά είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές της Αθήνας, όπως Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη κ.ά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Ελλάδα προτρέπει τους ξένους να δουλέψουν από τη χώρα μαςΕκτοξεύτηκε ο τζίρος σε διαμονή και εστίαση, στις Κυκλάδες και στα ΔωδεκάνησαΧάλκη, Αστυπάλαια και Νάξος, παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο ως Smart &Green νησιά
Keywords
Τυχαία Θέματα