Νεκροί στη λίμνη Ματζόρε: Γιατί Ιταλοί κατάσκοποι και πράκτορες της Μοσάντ ήταν μέσα στη βάρκα

Ένα μυστηριώδες δυστύχημα στο οποίο εμπλέκονται πρώην πράκτορες της Μοσάντ, καθώς και δύο Ιταλοί κατάσκοποι, συνέβη στη λίμνη Ματζόρε, στην ιταλική νότια πλευρά των Άλπεων, την Κυριακή.

Το τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας, για ένα «πάρτι γενεθλίων» ενός από τους πράκτορες, βυθίστηκε μετά από μία απότομη αλλαγή του καιρού, που προκάλεσε μια ξαφνική καταιγίδα.

Τέσσερις επιβάτες πνίγηκαν: δύο ιταλοί

πράκτορες, ένας Ισραηλινός, μέλος της Μοσάντ, που μόλις είχε βγει στη σύνταξη και μία Ρωσίδα, η σύντροφος του καπετάνιου του σκάφους, αναφέρει ο Guardian.

Την Πέμπτη, μια αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε ότι οκτώ από τους 21 επιβάτες του σκάφους είτε τώρα είτε στο παρελθόν υπηρετούσαν στις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας και 13 είχαν δεσμούς με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρώην πράκτορας της Μοσάντ, ήταν ο 50χρονος Σιμόνι Ερέζ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, που τον χαρακτήρισαν «ιδιοφυΐα» στη δουλειά του. Στην ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών για το δυστύχημα, δεν αναφέρεται το όνομά του.

Οι ιταλικές αρχές ασφαλείας έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο Ιταλών πρακτόρων που πνίγηκαν. Πρόκειται για τον 62χρονο Κλαούντιο Αλόντζι και την 53χρονη Τιτσιάνα Μπαρνόμπι. Το τέταρτο θύμα είναι η 50χρονη Ρωσίδα Αννα Μπόσκοβα, που ήταν η σύντροφος του καπετάνιου του σκάφους.

Ο Κλαούντιο Καρμινάτι και η Μπόσκοβα, η οποία φέρεται να μην μπορούσε να κολυμπήσει, διηύθυναν μια εταιρεία που ονομάζεται Love Lake και παρείχαν μια υπηρεσία «βάρκας και πρωινό» στην Gooduria, η οποία είχε χωρητικότητα μόνο για 15 επιβάτες.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι η ομάδα περιόδευσε στα νησιά Μπόρεμεν, ένα αρχιπέλαγος στη δυτική πλευρά της λίμνης, και σταμάτησε για μεσημεριανό γεύμα στο Ίσολα Πεσκατόρι (νησί των ψαράδων). Το σκάφος ανατράπηκε μετά από μια ξαφνική καταιγίδα στη λίμνη το βράδυ της Κυριακής, με τους επιζώντες είτε να κολυμπούν στην ακτή είτε να ανασύρονται σε ασφαλές μέρος από άλλα σκάφη.

Η έρευνα εξετάζει μόνο τον ρόλο του καπετάνιου στο ατύχημα και όχι το υπόβαθρο των πρακτόρων ή γιατί βρίσκονταν στην περιοχή.

Αναφορές στον ιταλικό Τύπο ισχυρίστηκαν ότι η ομάδα είχε συναντηθεί, «για να ανταλλάξουν πληροφορίες και έγγραφα» και ότι παρέμειναν μόνο για μερικές ημέρες αναψυχής αφού οι Ισραηλινοί έχασαν τις πτήσεις τους για την επιστροφή.

Μια θεωρία, που αναφέρει η Corriere della Sera, είναι ότι οι πράκτορες βρίσκονταν στη λίμνη για να κατασκοπεύσουν τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι φέρεται να αγοράζουν βίλες και ξενοδοχεία στην περιοχή, παρακάμπτοντας τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, διοχετεύοντας χρήματα στην Ιταλία από ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι ισραηλινοί πράκτορες παρακολουθούσαν τις επαφές μεταξύ ιρανικών και ιταλικών εταιρειών που εδρεύουν στη βιομηχανική ζώνη της Λομβαρδίας.

Οι πράκτορες που επέζησαν από την τραγωδία έφυγαν την επόμενη μέρα.

Δεν είναι σαφές πού είχαν μείνει, καθώς, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν είχαν κάνει κάποια κράτηση σε ξενοδοχείο.

Μια πηγή στο ναυπηγείο Piccaluga δήλωσε: «Το πλοίο έφυγε από εδώ, αλλά δεν ξέρω τίποτα για τους ανθρώπους που ήταν μέσα σε αυτό. Αυτή ήταν μια φοβερή τραγωδία στην οποία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους». Η πηγή πρόσθεσε ότι η αλλαγή του καιρού δεν είχε προβλεφθεί. «Δυστυχώς βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

«Η Μοσάντ έχασε έναν αγαπητό φίλο, έναν αφοσιωμένο επαγγελματία εργαζόμενο που για δεκαετίες αφιέρωσε τη ζωή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του», ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε ότι «λόγω της υπηρεσίας του στον οργανισμό, είναι αδύνατο να επεκταθεί» στις δραστηριότητές του.

Το περιστατικό έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισκέφθηκε τη Ρώμη για να ενισχύσει τους δεσμούς με την ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι.

Related...Washington Post: Οι Ρώσοι κατάσκοποι παραπλάνησαν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΜπόρις Τζόνσον: Συνάντησε πρώην πράκτορα της KGB μετά την επίθεση στο ΣάλσμπεριΡωσία: Οι πολέμιοι του Πούτιν Γκ. Κασπάροφ και Μ. Χοντορκόφσκι χαρακτηρίστηκαν "ξένοι πράκτορες"
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θάνατοι, Ματζόρε, Ιταλοί, Μοσάντ,thanatoi, matzore, italoi, mosant