Τα μυστικά της Μεγάλης Πυραμίδας: Μυστηριώδες κενό στην Πυραμίδα της Γκίζας

Πρόκειται για το μόνο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, και ανέκαθεν συνάρπαζε τη φαντασία, τόσο λόγω του μεγέθους της, όσο και των ερωτημάτων σχετικά με το πώς και πότε χτίστηκε: Ο λόγος φυσικά για τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα), η οποία ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον, υπό τη μορφή νέων εξελίξεων όσον αφορά στη μελέτη της.

Νέες έρευνες έδειξαν πως η πυραμίδα περιέχει ένα κρυμμένο κενό, μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων, ανακοίνωσαν
επιστήμονες την Τρίτη. Οι διαστάσεις του παραπέμπουν στη Μεγάλη Στοά- τον διάδρομο που οδηγεί στην ταφική αίθουσα του φαραώ, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, είναι άγνωστο το τι ακριβώς βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον χώρο, ποιος ήταν ο σκοπός του ή εάν υπάρχουν και άλλοι.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εσωτερική δομή που ανακαλύπτεται στην πυραμίδα, ηλικίας που υπολογίζεται στα 4.500 χρόνια, από τον 19ο αιώνα, και η ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη σε πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φυσικής σωματιδίων υψηλής ενέργειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο Nature.

«Πρόκειται σίγουρα για την ανακάλυψη του αιώνα» είπε ο αρχαιολόγος και Αιγυπτολόγος Γιουκινόρι Καουάε, Emerging Explorer του National Geographic. «Έχουν υπάρξει υποθέσεις για την πυραμίδα, αλλά κανείς ποτέ δεν φαντάστηκε ότι υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό πάνω από τη Μεγάλη Στοά».

Η νέα αυτή ανακάλυψη είναι «καρπός» του προγράμματος ScanPyramids, ενός διεθνούς εγχειρήματος υπό την αιγίδα του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων. Το πρόγραμμα αυτό άρχισε τον Οκτώβριο του 2015, και έχει σκοπό τη διερεύνηση του εσωτερικού των μεγαλύτερων πυραμίδων μέσω ενός εύρους τεχνολογιών που δεν απαιτούν είσοδο και άλλες «επεμβατικές» μεθόδους. Προηγουμένως, το ScanPyramids είχε αποφέρει τον εντοπισμό κάποιων κενών και ανωμαλιών, κάτι που δεν προκάλεσε έκπληξη- αντίθετα με το νέο αυτό κενό, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στον επιστημονικό κόσμο.

Όπως προαναφέρθηκε, ο λόγος ύπαρξής του είναι ακόμα άγνωστος- και οι ερευνητές φαίνονται να αποφεύγουν συστηματικά τον όρο «αίθουσα» ή «θάλαμος» προς το παρόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα