Τα έργα του Banksy «αντέχουν» ακόμη και στον κορονοϊό

Λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν χάνουν την αξία τους σε καιρό ύφεσης. Κάποια από αυτά είναι το σαπούνι, το αλκοόλ και σίγουρα τα έργα του Banksy.

Τα έργα του γνωστού Βρετανού καλλιτέχνη από το Μπρίστολ, απέδειξαν ότι παραμένουν ψηλά στην προτεραιότητα των συλλεκτών, ακόμη και σε καιρούς πανδημίας, όπως τώρα με τον κορονοϊό.

Σε διαδικτυακή δημοπρασία την οποία διοργάνωσε από τις 13 έως τις 26 Μαρτίου ο οίκος Sotheby’s η πώληση των έργων του στέφθηκε από απρόσμενη επιτυχία. Απέφερε 1,1 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας

(1,23 εκατ. ευρώ) ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 672.000 έως 1 εκατομμύριο λίρες (703.000 - 1.12 εκατ ευρώ).

Από τα 25 στένσιλ που βγήκαν σε δημοπρασία, όλα πλην ενός βρήκαν αγοραστή. Σχεδόν οι μισοί αγοραστές -για την ακρίβεια, το 47%- ήταν καινούργιοι στου Sotheby’s. Επιπλέον, το 30% από όσους έκαναν προσφορές ήταν κάτω των 40 ετών.

Ανάμεσα στα έργα τα οποία προσφέρονταν ήταν δύο εκδοχές του «Girl With Baloon». Η εκδοχή με ένα ροζ μπαλόνι πωλήθηκε αντί 375.000 λιρών (420.000 ευρώ) ενώ η δεύτερη εκδοχή με ένα κόκκινο μπαλόνι πωλήθηκε αντί 106.250 λιρών (120.000 ευρώ).

Ακόμα και πριν την πανδημία του κορονοϊού, μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών βρήκαν ότι ο Banksy - και ιδιαίτερα τα στένσιλ - είναι ένας τρόπος για να προσελκύσουν νέα πελατεία, που θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Τόσο ο οίκος Christie’s όσο και ο Sotheby’s πραγματοποίησαν διαδικτυακές δημοπρασίες για τα πριντς του Banksy το περασμένο φθινόπωρο, ενώ ο οίκος Phillips διοργάνωσε τη δική του, στις αρχές του 2020.

Η προηγούμενη δημοπρασία των έργων του Banksy, από τον οίκο Sotheby’s, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ήταν πιο επιτυχημένη, καθώς και τα 44 έργα βρήκαν αγοραστή. Με άλλα λόγια είχαμ αυτό που λέγεται από τους ειδικού, «White Glove».Το συνολικό ποσό που απέφεραν ήταν 1,9 εκατομμύρια δολάρια (1.727 εκατ. ευρώ) αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαν λόγο για 1,2 εκατομμύρια δολάρια (1.1 εκατ. ευρώ).

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από το artnet.com και ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ «Κλεμμένο» έργο του Banksy σε δημοπρασία - Αναμένεται να ξεπεράσει το 1,3 εκατ. Η τέχνη του δρόμου και ο κορονοϊος - 19 graffiti και συνθήματα από όλο τον κόσμο Χωρίς προηγούμενο: Το έργο του Banksy με τους πιθήκους στο Κοινοβούλιο πωλήθηκε σε τιμή - ρεκόρ
Keywords
Τυχαία Θέματα