Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου επιστρέφουν ανεξέλεγκτα στη Γη το Σαββατοκύριακο

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η πιθανότητα να προσγειωθούν σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή. Αλλά έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά τους σκουπίδια.

Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις από τη Nasa προς την διαστημική υπηρεσία της Κίνας να σχεδιάσει τους πυραύλους της ώστε να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, όπως ορίζει ο διεθνής

κανονισμός.

Οι πρόσφατοι πύραυλοι που κατευθύνονται προς τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της Κίνας Tiangong, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο.

Η τελευταία χρονικά εκτόξευση έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος Long March 5 μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στον σταθμό Tiangong. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από μια κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020 όταν υπέστησαν ζημιές σε ακίνητα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, και οδεύει προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.

Σύμφωνα με την The Aerospace Corporation με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 0024 GMT την Κυριακή (21.24 βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδος), συν ή πλην 16 ώρες .

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς πού θα προσγειωθούν τα συντρίμμια βάρους 25 τόνων. Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Aerospace Corporation.

Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is: 

Keywords
Τυχαία Θέματα