Συνάντησα τον πληροφοριοδότη των Swiss Leaks/Λίστας Λαγκάρντ

Το ραντεβού είχε δοθεί μπροστά από έναν σιδηροδρομικό σταθμό κάπου στην Ευρώπη. Όσο τον περίμενα άρχισα να αγωνιώ ότι δεν θα εμφανιστεί. Καθυστερούσε να έρθει. Σκεφτόμουν ότι είχα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, δύο πτήσεων, για να τον συναντήσω για λίγες μόνο ώρες και εκείνος θα με «έστηνε». Ήταν η δεύτερη φορά που θα τον συναντούσα μέσα στα τελευταία χρόνια. Και την προηγούμενη φορά η συνάντηση είχε γίνει πάλι σε μία ευρωπαϊκή πόλη και πάλι με δυσκολία και κάποια μυστικότητα. Ο πληροφοριοδότης δεν έχει μόνιμη διεύθυνση, δεν έχει κινητό τηλέφωνο, παρακολουθείται, έχει δεχθεί απειλές για την ζωή του,
έχει ένταλμα σύλληψης από την Interpol, ζει ως φυγάς. Έχει όμως όνομα και είναι ο Ερβέ Φαλσιανί, ο άνθρωπος που απέσπασε την διετία 2006 - 2007 όλα τα στοιχεία εκατοντάδων καταθετών ανά τον κόσμο από την HSBC της Γενεύης, την περίφημη λίστα Λαγκάρντ , τα λεγόμενα πια Swiss Leaks.

Η λίστα Λαγκάρντ θα έπρεπε κανονικά να ονομάζεται λίστα Φαλσιανί.

Η λίστα αυτή γνωρίζουμε πια ότι έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 όταν Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ και γι' αυτό την ονομάζουμε λίστα Λαγκάρντ. Επί δύο χρόνια η λίστα περιφερόταν από στικάκι σε στικάκι και από συρτάρι σε συρτάρι. Τα ονόματα της λίστας δημοσιοποιήθηκαν στην Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση τα ξαναζήτησε επίσημα από την Γαλλική Κυβέρνηση το 2012.

Σήμερα μετά από 6μηνη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν δεκάδες περισσότερα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην λίστα που ήρθε στην Ελλάδα.

Ο Φαλσιανί το γνωρίζει αυτό καλά όπως και τις τεχνικές που χρειάζονται για να διαπιστώσουν οι αρχές αν οι καταθέτες φοροδιαφεύγουν ή όχι. Και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί. Υπάρχουν κατηγορίες για τον ίδιο ότι είχε ταξιδέψει με ψευδώνυμο στο Λίβανο το 2008 προσπαθώντας να πουλήσει τα ονόματα της λίστας, η τράπεζα έχει κινηθεί εναντίον του νομικά, έχει φυλακιστεί για κάποιους μήνες στην Ισπανία.
Σήμερα είναι πολύ πιο ήρεμος από την προηγούμενη φορά που τον συνάντησα. Συνεργάζεται με τις γαλλικές αλλά και τις ιταλικές αρχές για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων. Βλέπει πια τον εαυτό του σαν έναν ακτιβιστή κατά του συστήματος και της παγκόσμιας φοροδιαφυγής. Στην Ισπανία συμμετέχει στο κίνημα πολιτών Partido X και συνεργάζεται με τους Podemos.

Σκοτεινό πρόσωπο ή ακτιβιστής, όπως και να τον δει κανείς είναι σίγουρα ένας χρήσιμος πληροφοριοδότης.

Δείτε τη συνέντευξη του Φαλσιανί στην εκπομπή 360 μοίρες στον Alpha αύριο Τρίτη 10/2 στις 23:00. Διαβάστε εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση Φαλσιανί τις επόμενες ημέρες στη HuffPost Greece.
Keywords
Αναζητήσεις
λιστα λαγκαρντ νομικα
Τυχαία Θέματα