Ενταση στα συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Στους δρόμους βγήκαν ξανά την Πέμπτη οι φοιτητές, διαδηλώνοντας για μια ακόμη φορά ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εντάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και μία βόμβα μολότοφ προς

τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή.

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εξαιτίας του συλλαλητηρίου, διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ έκλεισε με εντολή της Αστυνομίας στις 11:00 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και άνοιξε το μεσημέρι.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος του φοιτητικού συλλαλητηρίου.

Ομάδα διαδηλωτών και ΜΑΤ συγκρούστηκαν πέριξ του ΑΠΘ και της πλατείας Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα. «Βροχή» έπεσαν οι μολότοφ, σύμφωνα με το thesstoday.gr. Με χημικά απάντησαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προχώρησαν σε προσαγωγές.

Στην οδό Εθνικής Αμύνης πάνω από την Εγνατία και σε πάρκα και στενά πίσω από την Καμάρα ομάδα ατόμων που συμμετείχαν νωρίτερα στην πορεία πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, προξενώντας ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Νωρίτερα, την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδήλωσαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών ενώσεων, της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, καθώς και εργατικών σωματείων της πόλης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και από εκεί ξεκίνησαν πορεία, που μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη κατέληξε στο Διοικητήριο.

Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς αντιδρούν στις διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όριο φοίτησης, πειθαρχικό δίκαιο και νέο σύστημα υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. Ζητούν επίσης την παύση της δίωξης και απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια επεισοδίων σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, φοιτητές που εκπροσωπούν στους συλλόγους τους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα ΕΑΑΚ έχουν καταλήξει σε κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, συμβολικούς αποκλεισμούς της πρόσβασης στο ΑΠΘ, καταλήψεις σε Σχολές και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Thesstoday.gr)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚαθησυχαστικοί Χαρδαλιάς και Χρυσοχοϊδης από ΘεσσαλονίκηΕρευνα: Ενας στους δύο Ελληνες αναφέρει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίαςMetoo: Από άναρθρες κραυγές σε φωνές αυτοπεποίθησης
Keywords
Τυχαία Θέματα