Στον κλοιό του «Εωσφόρου»: Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη

Τους 40 βαθμούς Κελσίου ξεπέρασαν την Παρασκευή οι θερμοκρασίες σε μεγάλα τμήματα της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, με τους επιστήμονες να δίνουν στο κύμα καύσωνα το προσωνύμιο «Εωσφόρος» (Lucifer). Οι επιπτώσεις του περιλαμβάνουν καταστροφικές πυρκαγιές και μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την ώρα που οι αρχές κηρύττουν πολλές περιοχές σε «κόκκινο» συναγερμό.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο

Η Ιταλία και τα Βαλκάνια μετρούν τις περισσότερες πληγές, την ώρα που και βορειότερα, στη νότια Πολωνία, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη. Η ευρωπαϊκή μετεωρολογική
υπηρεσία Meteoalarm εξέδωσε προειδοποιήσεις σε συνολικά 10 χώρες.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη ζέστη- ένας στη Ρουμανία κι ένας στην Πολωνία- ενώ πολλοί άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα ηλιάσης και άλλων παθήσεων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Αλβανία, 300 πυροσβέστες και στρατιώτες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο 75 πύρινα μέτωπα, ενώ η χώρα ζήτησε έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται επίσης η Σερβία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Κροατία όπου οι αρχές έχουν επίσης συστήσει στους πολίτες να μην βγαίνουν έξω και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κινούνται γύρω στους 40 βαθμούς έως και την επόμενη εβδομάδα.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η θερμοκρασία και στη χώρα μας, με την ΕΜΥ να εκδίδει δελτίο επιδείνωσης καιρού και προβλέποντας σταδιακή της άνοδο και τις επόμενες ημέρες. Για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει στα δυτικά ηπειρωτικά η θερμοκρασία να φτάσει τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας.

Όσον αφορά στην πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατο, θεωρείται πως αυξημένος είναι ο κίνδυνος, μεταξύ άλλων, σε Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, περιοχές της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας, την ανατολική Στερεά (περιλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς pic.twitter.com/lv51n0N7tY

Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 4, 2017

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Keywords
Τυχαία Θέματα