Στον Γιάννη Πανούση παραμένουν τα κέντρα κράτησης που όμως αλλάζουν ριζικά


Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξακολουθήσουν να υπάγονται τα κέντρα κράτησης μεταναστών, σύμφωνα με το νέο προσανατολισμό των συναρμόδιων υπουργών κ. Γιάννη Πανούση και κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Αυτό τουλάχιστον διέρρεαν μέχρι χθες καλά πληροφορημένες πηγές επί του θέματος, αν και την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι οι χώροι κράτησης θα
υπάγονται στο νεοσύστατο υπουργείο Μετανάστευσης της κ. Χριστοδουλοπούλου. Μετά από συσκέψεις, ωστόσο, στη λεωφόρο Κατεχάκη φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα σχέδια των υπουργών.

Στο μεταξύ, Πανούσης και Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν διαχωρίσει τις αρμοδιότητες τους, ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τέσσερα μέτρα που θα εφαρμόσουν για την «ελάφρυνση» των μεταναστών που κρατούνται στους χώρους κράτησης όλης της χώρας:

1) Την κατάργηση της υπουργικής απόφασης που έδινε περιθώριο παράτασης της 18μηνης κράτησης και την απελευθέρωση όσων κρατούνται για χρονικό διάστημα άνω των 18 μηνών. Στην Αμυγδαλέζα υπάρχει μόλις ένας μετανάστης από το Πακιστάν που έχει ξεπεράσει το 18μηνο.

2) Την άμεση απελευθέρωση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι δομές αυτές.

3) Την απελευθέρωση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης. Κατά τη διάρκεια του 6μηνου οι μετανάστες θα πρέπει να δίνουν το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα. Όταν παρέλθει το 6μηνο και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επαναπροώθησης τους θα δικαιούνται να πάρουν νέα εξάμηνη παράταση διαμονής στη χώρα.

4) Την εξέταση για κάθε μετανάστη εναλλακτικών περιοριστικών μέτρων (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας) προκειμένου να αποτρέπεται η κράτησή του. Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους εντοπίζονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Keywords
Τυχαία Θέματα