Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης

Υπό τον αυστηρό έλεγχο των θεσμών βρίσκεται ήδη η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και σειρά νέων μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις εξετάζονται ήδη από τους θεσμούς προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά πριν τις παρουσιάσει επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομόλογους του στο Eurogroup της Πέμπτης.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο διαρκούν εδώ και μερικά 24ωρα και θα συνεχιστούν μέχρι και την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ζητούμενο
από όλες τις πλευρές είναι να βρεθεί «κοινός δρόμος που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα οδηγεί σε «ξεπάγωμα» της δεύτερης αξιολόγησης», όπως αναφέρει στη HuffPost Greece κοινοτικός παράγοντας.

Σε αυτό το πλαίσιο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται και μεταξύ των δανειστών με στόχο να καταλήξουν σε κοινές θέσεις-απαιτήσεις εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogoup. Ωστόσο, απ' όλες τις πλευρές οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της αξιολόγησης δεν αναμένονται νωρίτερα από το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι στο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Προκειμένου όμως να διατηρηθούν οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση, θα πρέπει στην αυριανή να δοθεί το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Για αυτό το λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί από σήμερα (Τετάρτη) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεκινήσει εκ του σύνεγγυς επαφές με τους δανειστές ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την αυριανή συνεδρίαση.

Τα επόμενα βήματα θα κριθούν από την αποδοχή που θα έχουν οι προτάσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τα μέτρα που θα προβλεφθεί ότι θα επιβληθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» μετά το 2018, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτόγεννες πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Χθες Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ο «κόφτης» θα επεκταθεί μόνο για το 2019, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα μέτρα που θα προτείνει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές.

Πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα του αφορολόγητου παραμένει στο τραπέζι με μείωση ορίου ακόμα και στα 5.000-6.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα την περαιτέρω μείωση συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά το 2018, την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αύξησης του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», διότι «οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλουν», όπως δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα