Στο Ιράν φοβούνται τον κορονοϊό αλλά πεθαίνουν πίνοντας μεθανόλη

Ενας Ιρανός εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, φορώντας ειδική στολή και μάσκα, στέκεται πάνω από το σώμα ενός διασωληνωμένου αγοριού 5 ετών, που δεν φοράει τίποτα άλλο εκτός από μια πλαστική πάνα, και απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες του: μην πίνετε μεθανόλη επειδή φοβάστε τον κορονοϊό.

Το αγόρι, τυφλό πλέον, αφού οι γονείς του έδωσαν τοξική μεθανόλη με τη λανθασμένη πεποίθηση ότι προστατεύει από τον ιό, είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες θύματα μιας «επιδημίας» που καταγράφεται εν μέσω της πανδημίας που πλήττει βάναυσα τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο

Ιράν, σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 1.000 έχουν δηλητηριαστεί μέχρι στιγμής από κατανάλωση μεθανόλης στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπου απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ και οι πολίτες προμηθεύονται από λαθρεμπόρους.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο «γιατροσόφι» που έχει διαδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ στη εξάπλωσή του έχει συμβάλει και η δυσπιστία των Ιρανών προς την κυβέρνησή τους, επειδή υποβάθμισε την πανδημία για αρκετές ημέρες μέχρι προκαλέσει τρομερές απώλειες στη χώρα.

Η αρχή έγινε με κάποια fake news για έναν Βρετανό δάσκαλο που δήθεν θεραπεύτηκε από τον κορονοϊό πίνοντας ουίσκι και μέλι. Μαζί με κάποιες ειδήσεις για την χρήση αντισηπτικών με βάση το μεθανόλη, πολλλοί πιίστεψαν λανθασμένα ότι πίνοντας καθαρό αλκοόλ θα σκότωναν τον ιό στο σώμα τους.

Το Ιράν είναι η έβδομη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετρώντας μέχρι τώρα πάνω από 29.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς και περισσότερους από 2.200 θανάτους - ο υψηλότερος αριθμό στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στους κατασκευαστές τοξικής μεθανόλης να προσθέτουν ένα τεχνητό χρώμα στα προϊόντα τους, ώστε το κοινό να μπορεί να την ξεχωρίζει από την αιθανόλη, το είδος αλκοόλ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των πληγών. Η αιθανόλη είναι επίσης το είδος αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά, αν και η παραγωγή της είναι παράνομη στο Ιράν.

Κάποιοι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν μεθανόλη, προσθέτοντας λίγη χλωρίνη, για να καλύψουν το πρόσθετο χρώμα, προτού το πωλήσουν ως πόσιμο.

Η μεθανόλη δεν μπορεί να ανιχνευτεί μέσω της οσμής ή της γεύσης. Προκαλεί βλάβη στα όργανα και τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ναυτία, τύφλωση και κώμα.

Αλλά και πριν την πανδημία κάποιιοι την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Μια ακαδημαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι η δηλητηρίαση από τη μεθανόλη αρρώστησε 768 άτομα στο Ιράν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2018, σκοτώνοντας 76 εξ αυτών.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες χώρες που απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ. Στη Βουδιστική Καμπότζη, η αστυνομία κατέσχεσε 4.200 λίτρα μεθανόλης από έναν άνθρωπο ο οποίος προφανώς σχεδίαζε να φτιάξει τοξικό απολυμαντικό χεριών για τον κορονοϊό.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Πρώτη χώρα σε κρούσματα κορονοϊού οι ΗΠΑ – Ξεπέρασαν και την Κίνα Ο εαυτός μας,  με εμάς  στην απομόνωση Να γιατί το να οργανώνουμε και να καθαρίζουμε το σπίτι λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά
Keywords
Τυχαία Θέματα