Στη σκιά της Ιούς: Το φεγγάρι ενώ περνά πάνω από τον Δία

Η Ιώ, το ηφαιστειακά ενεργό φεγγάρι του Δία, φαίνεται να ρίχνει τη σκιά του στον πλανήτη σε μια εντυπωσιακή εικόνα από το διαστημόπλοιο Juno της NASA.

Όπως και με τις ηλιακές εκλείψεις στη Γη, λόγω του σκοτεινού κύκλου που πέφτει πάνω στα σύννεφα του Δία, κάποιος θα μπορούσε να δει μια πλήρη ηλιακή έκλειψη και εκεί, καθώς η Ιώ διερχόταν μπροστά από τον Ήλιο.

Τέτοιου είδους γεγονότα είναι συχνά στον Δία,

καθώς είναι ένας μεγάλος πλανήτης με πολλά φεγγάρια. Το Juno βρίσκεται αρκετά κοντά του, κάτι που επιτρέπει πολύ καλές λήψεις.

Η Ιώ είναι λίγο μεγαλύτερη από τη Σελήνη και είναι γνωστή κυρίως για τα πολλά της ενεργά ηφαίστεια. Την εικόνα δημιούργησε ο Κέβιν Μ. Γκιλ, πολίτης- επιστήμονας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το όργανο JunoCam. Η αρχική φωτογραφία είχε τραβηχτεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2019, καθώς το διαστημόπλοιο έκανε το 22ο κοντινό πέρασμά του από τον Δία, και βρισκόταν σε απόσταση 7.862 χλμ από τις κορυφές των νεφών του.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Γιατί η «ουδέτερη» Ελβετία ξοδεύει δισεκατομμύρια για νέα μαχητικά αεροσκάφη Αυτοκτόνησε στην φυλακή Νεοναζί που βασάνιζε γκέι άνδρες σε βίντεο που έγιναν viral Επιστήμονες ανακάλυψαν τον λόγο που ο άνθρωπος (και άλλα ζώα) έχουν ανάγκη τον ύπνο
Keywords
Τυχαία Θέματα