Στη Νέα Ζηλανδία μία εταιρεία θα πληρώνει τους υπαλλήλους της για πέντε μέρες εργασίας ενώ θα δουλεύουν τέσσερις

Πως θα σας φαινόταν το ενδεχόμενο να εργάζεστε τέσσερις μέρες την εβδομάδα και λαμβάνετε μισθό για εργασία πέντε ημερών; Ουτοπικό, θα σχολιάσετε έχοντας υπόψιν σας τα δεδομένα της Ελλάδας, σε άλλες χώρες όμως εργασιακά μοντέλα που υποτίθεται ότι προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους εργαζόμενους σε συνδυασμό με μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους δοκιμάζονται διαρκώς.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Νέα Ζηλανδία όπου μια εταιρεία

διαχείρισης καταπιστευμάτων, η Guardian Perpetual, επιχειρεί να προσφέρει στους υπαλλήλους της την απόλυτη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής: την τετραήμερη εργασία που αμείβεται όμως ως πενθήμερη.

«Όταν μας το ανακοίνωσαν, υπήρξε ένα νευρικό γέλιο, αυτό το συναίσθημα ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», είπε μιλώντας στον Guardian η Kirsten Taylor που μεγαλώνει μόνη της τον 21 μηνών γιο της και αναγκάζεται να τον αφήνει από τις 7:30 έως τις 4:30 σε παιδικό σταθμό. «Η αρχική μου αντίδραση ήταν αρκετά συναισθηματική γιατί είμαι ανύπαντρη μητέρα και έχω ένα μικρό γιο. Το να ξέρω ότι μπορώ να κρατήσω τον προϋπολογισμό μου ακριβώς όπως είναι, να αντέξω - κάπως - μια υποθήκη στο Όκλαντ και να έχω μια επιπλέον μέρα με το γιο μου, στα νεότερα του χρόνια... είναι απλά ανήκουστο», συνέχισε η Taylor.

Παρόμοια αντίδραση με την παραπάνω υπάλληλο είχαν πάντως στο σύνολό τους οι περισσότεροι από τους 200 εργαζόμενους στην εταιρεία όπως δήλωσε ο ιδρυτής της Andrew Barnes που τόνισε ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή ελπίζοντας ότι δίνοντας μία επιπλέον ημέρα στους υπαλλήλους του να ασχοληθούν με τις οικογενειακές υποχρεώσεις του και τα χόμπι τους, θα τους βοηθούσε να είναι πιο συγκεντρωμένοι τις ημέρες που βρίσκονται στο γραφείο.

Η τετραήμερη εργασία στην εν λόγω εταιρεία θα γίνει δοκιμαστικά για τις έξι πρώτες εβδομάδες και στην περίπτωση που αποδειχθεί αποτελεσματική θα καθιερωθεί και επίσημα από την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι Νεοζηλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.752 ώρες ετησίως, βρίσκονται δηλαδή κοντά στον μέσο όρο, συγκριτικά με άλλα κράτη του ΟΟΣΑ.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Keywords
Τυχαία Θέματα