Στεγνό καθάρισμα και κορονοϊός - Πόσο ασφαλή είναι τα ρούχα μας μετά το καθαριστήριο

Η πανδημία του κορονοϊού μας έχει μάθει μέχρι σήμερα πώς να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, πώς να απολυμαίνουμε επιφάνειες, πώς να καθαρίζουμε το σπίτι και πώς να βάζουμε πλυντήριο. Το ερώτημα που τίθεται, είναι τι κάνουμε αναφορικά με το στεγνό καθάρισμα και κατά πόσο σκοτώνει τον COVID-19.

Πρώτον, πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργεί η διαδικασία στεγνού καθαρισμού.Ο όρος «στεγνό καθάρισμα» είναι κάτι λανθασμένο, καθώς τα ρούχα μας βρέχονται - απλά όχι με νερό.Αντ ’αυτού, μία χημική ουσία, συνήθως

το υπερχλωροαιθυλένιο, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ρούχων. Όσο για τα οικολογικά, πιο γνωστά ως «Πράσινα Πλυντήρια» ενδέχεται να χρησιμοποιούν υγρό διοξείδιο του άνθρακα, ουσία με βάση την σιλικόνη ή κάποια άλλη μέθοδο καθαρισμού.

Στην συνέχεια σιδερώνονται με πρέσα ατμού σε υψηλή θερμοκρασία. Είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία που σκοτώνει τα μικρόβια, μας λέει ο επιδημιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, Πίτερ Τσιν-Χονγκ.

Απολυμαίνονται τα ρούχα καλύτερα στο στεγνό καθάρισμα

Με όσα γνωρίζουμε από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σχετικά με το ύφασμα και τον COVID-19, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η μία μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη, αρκεί να χρησιμοποιούμε υψηλές θερμοκρασίες κατά την πλύση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών, (CDC), οι ιοί της γρίπης σκοτώνονται σε θερμοκρασία 75 βαθμών ή υψηλότερη. Μελέτες για τον κορονοϊό, κάνουν λόγο για πλύσιμο διάρκειας 20 λεπτών τουλάχιστον, σε θερμοκρασία 60 βαθμών.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στεγνό καθάρισμα είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στον ιό σε σύγκριση με το πλύσιμο στο πλυντήριο», δηλώνει η Μελίσα Πέρι, καθηγήτρια στην σχολή Δημόσιας Υγείας «Μίλκεν Ίνστιτιουτ» του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Με άλλα λόγια δεν επιβάλλεται να κάνουμε στεγνό καθάρισμα στα ρούχα όταν μπορούμε να τα ρίξουμε στο πλυντήριο.

«Μόνο ρούχα που απαιτούν στεγνό καθάρισμα πηγαίνουμε στο καθαριστήριο», μας λέει η Μελίσσα Πέρι.

Σε αυτό που μας εφιστά την προσοχή το CDC, είναι να πλένουμε τα ρούχα μας σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στην ετικέτα, χρησιμοποιώντας την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, χωρίς να καταστρέψουμε το ύφασμα, ενώ απαιτείται και πολύ καλό στέγνωμα.

«Η κανονική πλύση με σωστό απορρυπαντικό είναι αρκετή για την καθημερινότητα μας και πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση διαφόρων ιών γρίπης και κρυολογήματος συμπεριλαμβανομένου και του COVID-19», υποστηρίζει η μικροβιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Κέλι Ρέινολντς, επισημαίνοντας, πως η υψηλή θερμοκρασία του νερού σκοτώνει τα μικρόβια.

Σε περίπτωση που στο σπίτι έχουμε κάποιον που έχει νοσήσει, δίνουμε μεγάλη προσοχή κατά την όλη διαδικασία. Φοράμε πάντα γάντια, για να μαζέψουμε τα βρώμικα ρούχα και σεντόνια, δεν τα τινάζουμε ούτως ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός και πλένουμε στην συνέχεια σχολαστικά τα χέρια μας.

«Σε περιπτώσεις που επιτρέπεται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χλωρίνη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του ιού», σχολιάζει η Νταϊάνα Σεμπάγιος, επίκουρος καθηγητής, στην Σχολή Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Πρέπει να δίνουμε τα ρούχα μας για στεγνό καθάρισμα πιο συχνά λόγω κορονοϊού;

«Εφόσον τα ρούχα έχουν φορεθεί από κάποιον που έχει νοσήσει, πρέπει να καθαρίζονται το συντομότερο δυνατό», εξηγεί ο καθηγητής Πίτερ Τσιν-Χονγκ.

Άλλες περιπτώσεις που τα ρούχα καλό είναι να πηγαίνουν άμεσα για στεγνό καθάρισμα είναι κατά την επιστροφή μας από κάποιο ταξίδι, ή «αν βρεθήκαμε σε ένα δυνητικά επικίνδυνο περιβάλλον, αν για παράδειγμα εργαζόμαστε στην υγειονομική περίθαλψη».

Πρέπει να ανησυχούμε για την μετάδοση του ιού στα ρούχα

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Ο πρωταρχικός τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μέσω της στενής επαφής από άτομο σε άτομο και μέσω του αέρα. Ενώ η μετάδοση μέσω επιφανειών είναι δυνατή αλλά λιγότερο συχνή. Οι μαλακές επιφάνειες, όπως το ύφασμα, θεωρούνται λιγότερο φιλόξενες στον ιό από τις σκληρές.

«Ο κίνδυνος ο ιός να μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή σεντόνια, είναι πολύ μικρός, εκτός αν κάποιος έχει πρόσφατα βήξει σε αυτά», μας λέει ο καθηγητής Πίτερ Τσιν-Χονγκ .

«Οι ιοί πιθανότατα ζουν για μία έως δύο ημέρες στο ύφασμα, σε σύγκριση με πέντε έως επτά ημέρες σε κρύες σκληρές επιφάνειες όπως πόμολα και βρύσες. Ο ιός δεν αγαπάει τις μαλακές και πορώδεις επιφάνεις όπως τα ρούχα».Είναι πιο πιθανό να κολήσουμε τον COVID-19 από την επίσκεψη σε ένα καθαριστήριο από κάποιον που δεν φοράει μάσκα από τα ίδια μας τα ρούχα».

«Ακολουθούμε ανελλιπώς τους τρεις βασικούς κανόνες υγιεινής. Καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Δεκατρία μοιραία λάθη που κάνουμε όταν απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας Το νέο τρεντ του Tik Tok για το πλύσιμο των ρούχων που έγινε viral ΄Ολα για τον κορονοϊό και τα ρούχα μας
Keywords
Τυχαία Θέματα