«Σκοτάδι» στις ΗΠΑ για τρίτη ημέρα από τις πυρκαγιές στον Καναδά - Απόκοσμες εικόνες

Το πέπλο καπνού που σκοτείνιασε τη Νέα Υόρκη, σκέπασε τον ορίζοντα και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτοντας τους νέους κινδύνους που εγκυμονούν οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές από τον γειτονικό Καναδά.

Οι φλόγες έχουν καλύψει τον ουρανό με μια επικίνδυνη «ποστοκαλί» ομίχλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πύρινες εστίες.

Μια τρίτη μέρα ανθυγιεινού αέρα αποτελεί μια ανησυχητική πρωτόγνωρη κατάσταση για εκατομμύρια

ανθρώπους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αλλά και μια υπενθύμιση των συνθηκών που απασχολούν συνήθως τη Δύση της χώρας - και ένα καμπανάκι αφύπνισης για το μέλλον, λένε οι επιστήμονες .

Οι αποπνικιτικές συνθήκες στέλνουν τους πάσχοντες από άσθμα στα νοσοκομεία, καθυστερούν πτήσεις, αναβάλουν αθλητικούς αγώνες και εορταστικές εκδηλώσεις. Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει νέφη λεπτών σωματιδίων μέχρι και τη βόρεια Ευρώπη.

Σε ορισμένα σημεία αυτή την εβδομάδα, η ποιότητα του αέρα σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης - της πολυπληθέστερης πόλης της χώρας - έφτασε σχεδόν στην κορυφή της κλίμακας ατμοσφαιρικής ρύπανσης των ΗΠΑ . Οι τοπικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο και να φορούν μάσκες προσώπου όταν βγαίνουν έξω.

Οι αξιωματούχοι έχουν ανοίξει καταφύγια καπνού για άτομα που είναι άστεγοι ή που ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα εσωτερικών χώρων.

Τροφοδοτούμενη από μια ασυνήθιστα ξηρή και ζεστή περίοδο της περασμένης άνοιξης, η εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά που μόλις ξεκινά θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί η χειρότερη που έχει καταγραφεί. Περισσότερες από 400 εστίες φωτιάς έκαιγαν την Πέμπτη. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών βρίσκονται στο Κεμπέκ, όπου δεν αναμένεται βροχή μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ανεβούν κι άλλο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, θάνατοι ή ζημιές σε σπίτια, αλλά παραμένει ασαφές πότε θα μπορέσουν οι περισσότεροι από 12.000 εκτοπισμένοι από διάφορες κοινότητες να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.

Στο Τορόντο, την πολυπληθέστερη πόλη του Καναδά, τα διαλείμματα στα σχολεία, οι δραστηριότητες σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα προγράμματα υπαίθριας αναψυχής είτε ακυρώνονται ή μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι εκατοντάδες Αμερικανοί πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης βρίσκονται στον Καναδά από τον Μάιο και ότι προσφέρει στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, «οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειάζεται ο Καναδάς για να επιταχύνει γρήγορα την προσπάθεια για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών». 

Από χημικής άποψης, ο καπνός των δασικών πυρκαγιών μπορεί να είναι πιο τοξικός από την τυπική αστική ρύπανση, αλλά με έναν αστερίσκο: Με την αιθαλομίχλη, «το πρόβλημα είναι ότι είσαι μέσα σε αυτό όλη την ώρα», εξηγεί ο Τζόναθαν Ντίσον, καθηγητής περιβάλλοντος και διαχείρισης ενέργειας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε ότι τα επείγοντα περιστατικά βλέπουν «μεγαλύτερο από το συνηθισμένο» αριθμό επισκέψεων, που σχετίζονται με το άσθμα από τον καπνό, εκτιμώντας ότι οι ασθενείς είναι «εκατοντάδες». Τα μαθήματα της Παρασκευής στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως. Οι αυτοκινητιστές πήραν ρεπό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Related...Γαλλία:Πιθανός "καταλύτης" για την επίθεση του Σύριου η μη χορήγηση υπηκοότητας από την ΣουηδίαΠοια είναι η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της ΤουρκίαςΗΠΑ: Ποινικές διώξεις βάσει νόμου περί κατασκοπείας σε βάρος του Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα
Keywords
Τυχαία Θέματα