Σιροπιαστό γλυκό ταψιού, κάτι μεταξύ Ραβανί (Ρεβανί) και Σάμαλι

Είναι το πιο εύκολο σιροπιαστό γλυκό που έχεις φτιάξει και σίγουρα το πιο ελαφρύ!

Το μόνο πρόβλημα με αυτό το γλυκό είναι πως δεν ξέρω πως λέγεται! Αλλά όπως είπε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» “Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω”!

Είναι κάτι μεταξύ ραβανί (ρεβανί), σάμαλι, χασλαμά και βυζαντινό χωρίς την κρέμα

Δεν έχει καθόλου βούτυρο και η μόνη του “αμαρτία» είναι η ζάχαρη! Ακόμη και τα αβγά είναι προαιρετικά στη συνταγή!

Γίνεται ακόμη πιο ελαφρύ εάν χρησιμοποιήσεις γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Μου

αρέσει πολύ αυτό το γλυκό γιατί είναι νόστιμο, είναι πανεύκολο, γίνεται στο λεπτό και έχει ωραία εμφάνιση! Είναι τέλειο χωρίς καθόλου κόπο!

Υλικά

400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

250 γρ ζάχαρη

350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

300 γρ. γάλα

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

3 αβγά (προαιρετικά)

200 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι:1250 γρ. ζάχαρη, 1 lit νερό, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, μερικές σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

Βήμα 1ο:Προετοιμάζουμε τα αμύγδαλα για το μείγμα και το γαρνίρισμα. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα αμύγδαλα 1 με 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν οι φλοίδες τους. Στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις φλοίδες πιέζοντάς τα όσο είναι ζεστά. Διαλέγουμε περίπου 15-20 τεμ. τα πιο όμορφα και τα κρατάμε στην άκρη για το γαρνίρισμα. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε στο μούλτι να γίνουν όσο πιο λεπτοκομμένα γίνεται.

Βήμα 2ο:Ετοιμάζουμε το μείγμα για το γλυκό. Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αβγοδάρτη τη ζάχαρη με τα αβγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το σιμιγδάλι αφού έχουμε φροντίσει να αναμείξουμε το μπέικιν πάουντερ μαζί με το σιμιγδάλι πιο πριν. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3ο: Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί μεγέθους 25χ35 cm. Προσοχή, δεν αλείφουμε το ταψί με βούτυρο ή άλλου τύπου έλαιο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου πάνω – κάτω αντιστάσεις τοποθετώντας το ταψί χαμηλά στο φούρνο. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού και έχει πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4ο:Ετοιμάζουμε το σιρόπι εφόσον το γλυκό έχει κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 με 8 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Στο τέλος προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι και αφαιρούμε τις φλοίδες. Πρώτα κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το καυτό σιρόπι στο κρύο γλυκό. Έτσι το γλυκό θα γίνει ζουμερό και σιροπιαστό παντού. Γαρνίρουμε βυθίζοντας στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με γλυκό του κουταλιού ή με παγωτό. Είναι εξαιρετικό κέρασμα μετά από γεύμα ή με ελληνικό καφεδάκι.

Καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

Σε περίπτωση που δεν θέλετε τα αμύγδαλα μπορείτε να τα παραλείψετε αλλά θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον 50 γρ. σιμιδγάλι χοντρό.

Παρακολουθήσετε αναλυτικά την συνταγή :

Aναδημοσίευση από magiacook.gr



ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Πήγαμε στα πιο ψαγμένα «βρώμικα» της Αθήνας (και ακόμα μας τρέχουν τα σάλια) Στην Ιαπωνία το πρώτο εστιατόριο του Louis Vuitton
Keywords
Τυχαία Θέματα