Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία: Πάνω από 280 νεκροί, 900 τραυματίες

Διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν σορούς από τα συντρίμμια και να απεγκλωβίσουν επιζώντες 220 χλμ νοτιoδυτικά της Καλκούτας το Σάββατο, μετά τον εκτροχιασμό δύο τρένων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 280 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, σε ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της Ινδίας εδώ και δεκαετίες.

Το συμβάν έλαβε χώρα τη νύχτα της Παρασκευής, προκαλώντας σκηνές χάους, με διασώστες να ανεβαίνουν στα συντρίμμια για να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα. Περίπου

900 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, στο Μπαλασόρα της πολιτείας Οντίσα, όπως ο Π.Κ Τζένα, κορυφαίος αξιωματούχος της πολιτείας. 

Ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας South Eastern Railway, Κ.Σ. Ανάντ, είπε ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας το δυστύχημα αυτό, ενδέχεται να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος σηματοδότησης.

Η τραγωδία έλαβε χώρα όταν το Howrah Superfast Express από το Μπενγκαλούρου προς τη Χάουρα στη δυτική Βεγγάλη συγκρούστηκε με το Coromandel Express, από την Καλκούτσα στο Τσενάι. Τουλάχιστον 288 σοροί είχαν ανασυρθεί ως το πρωί του Σαββάτου, είπε ο Σουντάνσου Σαράνγκι, διευθυντής της Πυροσβεστικής της Οντίσα, στο Associated Press, προσθέτοντας πως πάνω από 800 τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία, με πολλούς σε κρίσιμη κατάσταση. Ο στρατός και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας βοηθούσαν στις προσπάθειες.

Πάνω από 200 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένα νοσοκομεία σε άλλες πόλεις, είπε ο Τζένα, Άλλοι 200 έλαβαν εξιτήριο αφού δέχτηκαν ιατρική φροντίδα και οι υπόλοιποι νοσηλεύονταν σε τοπικά νοσοκομεία. «Η πρόκληση τώρα είναι η ταυτοποίηση των σορών. Όπου συγγενείς είναι σε θέση να παρέχουν στοιχεία, οι σοροί παραδίδονται μετά από αυτοψίες. Αν δεν ταυτοποιηθούν, ίσως χρειαστεί να πάμε για τεστ DNA και άλλα πρωτόκολλα» είπε.

Διασώστες έκοβαν λαμαρίνες στα κατεστραμμένα βαγόνια για να βρουν εγκλωβισμένους. Ο Σαράνγκι είπε πως ήταν πιθανό να υπήρχαν άνθρωποι από κάτω, μα ήταν μάλλον απίθανο να είναι ακόμα ζωντανοί.

Δέκα με δώδεκα βαγόνια ενός τρένου εκτροχιάστηκαν και συντρίμμια από ένα από αυτά έπεσαν σε κοντινή γραμμή, είπε ο Αμιτάμπ Σάρμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Σιδηροδρόμων. Τα συντρίμμια χτύπησε ένα άλλο επιβατηγό τρένο, το οποίο ερχόταν από άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τρία βαγόνια και εκείνου. Ένα τρίτο, φορτηγό τρένο ενεπλάκη επίσης στο περιστατικό, μετέδωσε το Press Trust of India, μα δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση για αυτό από τις σιδηροδρομικές αρχές. Το ΡΤΙ είπε επίσης ότι κάποια από τα εκτροχιασμένα βαγόνια με επιβάτες χτύπησαν βαγόνια από το φορτηγό τρένο.

Ομάδες διασωστών και αστυνομικοί συνέχιζαν τις προσπάθειες το πρωί του Σαββάτου, εν μέσω φόβων πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Δεκάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για να δώσουν αίμα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε πως οι σκέψεις του ήταν στις οικογένειες, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, δεσμευόμενος πως θα δοθεί όλη η δυνατή βοήθεια, ενώ το πρακτορείο ΑΝΙ μετέδιδε ότι έσπευδε στην περιοχή. Ο Ασβίνι Βαϊσνάβ, υπουργός Σιδηροδρόμων της χώρας, είπε ότι θα διεξαχθεί έρευνα, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτησή του.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, εκατοντάδες ατυχήματα λαμβάνουν χώρα στους σιδηροδρόμους της Ινδίας κάθε χρόνο- το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υπό μία διοίκηση/ διαχείριση στον κόσμο. Τον Αύγουστο του 1995 δύο τρένα είχαν συγκρουστεί κοντά στο Νέο Δελχί, με αποτέλεσμα τον θάνατο 358 ανθρώπων, ενώ το 2016 ένα επιβατηγό τρένο εκτροχιάστηκε ανάμεσα στο Ιντόρε και την Πάτνα, με αποτέλεσμα 146 νεκρούς. Το πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν το 1981, όταν ένα τρένο έπεσε σε ποτάμι στην πολιτεία Μπιχάρ, με αποτέλεσμα 800 νεκρούς. Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν με 14.000 τρένα στην Ινδία κάθε μέρα.

Ο υπουργός Σιδηροδρόμων είπε ότι οι οικογένειες θα λάβουν από ένα εκατομμύριο ρουπίες (12.000 δολάρια) ενώ οι σοβαρά τραυματίες θα λάβουν 200.000 ρουπίες, με 50.000 για αυτούς με ελαφρά τραύματα. Κάποιες κυβερνήσεις πολιτειών έχουν επίσης ανακοινώσει αποζημιώσεις.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Δι’ ΕυχώνΙταλία: Υπάλληλος καθαριότητας συνέβαλε στην ανακάλυψη σπουδαίου αρχαιολογικού θησαυρούΤο πεντανόστιμο φρούτο που υπόσχεται να ρίξει κατακόρυφα το νούμερο στη ζυγαριά
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σιδηροδρομική, Ινδία, Πάνω, 280, 900,sidirodromiki, india, pano, 280, 900