Σε κλοιό καύσωνα ξανά η Ευρώπη - Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι στον ποταμό Τάμεση

Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου αναζητά άλλα δύο άτομα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στο ποταμό Τάμεση όπου βρίσκονταν μαζί με εκατοντάδες άλλους Βρετανούς στην προσπάθειά τους να βρουν μια όαση δροσιάς από το νέο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας εξ αυτών χάθηκε στην περιοχή Σάντγουελ Μπέιζιν την Τρίτη το βράδυ. Οπως μετέδωσε το Skynews, ο 23χρονος, που κολυμπούσε με φίλους του στο ποτάμι, εντοπίστηκε νεκρός το μεσημέρι

της Τετάρτης.

Ενας δεύτερο λουόμενος εξαφανίστηκε στη Γέφυρα Γουότερλου ενώ το τρίτο άτομο εθεάθη τελευταία φορά στο Κίνγκστον. Αμφότεροι παραμένουν αγνοούμενοι.

Την Τρίτη, εξάλλου, οι αρχές εντόπισαν τη σορό ενός ακόμη λουόμενου σε υδάτινο πάρκο, μετά από αναφορές για την εξαφάνισή του σε λίμνη στο Γκλούτσεστερ.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται την ώρα που η χώρα υποφέρει από αφόρητη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι βρετανικές αρχές προειδοποιούν πως η Πέμπτη μπορεί να αποδεχθεί η πιο ημέρα στην ιστορία της χώρας, εκτιμώντας πως θα σημειωθούν θερμοκρασίες έως και 39C.

Ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο» στην Ευρώπη

Στη γαλλική πόλη του Μπορντό σημειώθηκε ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41,2 C, ξεπερνώντας τους 40,7C που είχαν καταγραφεί το 2003.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναφέρει το BBC, αντίστοιχα ρεκόρ ζέστης αναμένονται και σε άλλες χώρες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Μια εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης δήλωσε ότι τα κύματα καύσωνα αποτελούν «το σήμα κατατεθέν της κλιματικής αλλαγής».

«Όπως είδαμε τον Ιούνιο, γίνονται όλο και πιο συχνοί, ξεκινούν νωρίτερα και γίνονται όλο και πιο έντονοι», πρόσθεσε η Κλερ Νουλί. «Δεν είναι πρόβλημα που θα φύγει», εξήγησε.

Σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει εκδοθεί πορτοκαλί συναγερμός - το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης.

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση ενεργοποίησε το «εθνικό σχέδιο για την ζέστη».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα υπερβούν τους 35C και θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Δραστικά μέτρα

Για να περιορίσει τη θέρμανση του νερού που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες δροσερούς, η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF δήλωσε ότι θα κλείσει δύο αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Golftech στη νότια περιοχή Ταρν-ε-γκαρόν.

Πάγος και έξτρα νερό διατίθενται στους ποδηλάτες που ανταγωνίζονται στο Tour de France (Γύρος της Γαλλίας), που εισέρχεται στην τελευταία του εβδομάδα.

Η γαλλική κυβέρνηση απαγορεύει τη μεταφορά ζώων «για οικονομικούς λόγους» μεταξύ 13:00 (11:00 GMT) και 18:00 σε περιοχές που επηρεάζονται από τον καύσωνα.

Ενα έντονο κύμα καύσωνα σάρωσε πολλές περιοχές της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, καθιστώντας τον τον πιο ζεστό Ιούνιο των τελευταίων ετών.

Μεταξύ των χωρών που υπέφεραν από τη ζέστη ήταν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ανδόρα, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Γερμανία.

Η θερμοκρασία των 38,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σήμερα στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Βελγίου (IRM) Ντάβιντ Ντεχενάου.

Ο σταθμός μέτρησης του Κλάιν Μπρόγκελ, που υπάγεται στον βελγικό στρατό, καταγράφει συχνά τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Είχε μετρήσει θερμοκρασία 38,8 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι του 2018, διευκρίνισε ο μετεωρολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 38,9 βαθμοί Κελσίου που έδειξαν σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα τα θερμόμετρα είναι «η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες το 1833» υπογράμμισε ο επιστήμονας σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, με 38,8 βαθμούς Κελσίου, ήτοι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI).

Το τελευταίο ρεκόρ χρονολογείται από το 1944, με 38,6 βαθμούς Κελσίου.

(με πληροφορίες από BBC, Guardian)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Σφοδρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ «Πλωτή βόμβα» στην Ερυθρά Θάλασσα: Κίνδυνος από εγκαταλειμμένο τάνκερ με 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου Γυμνιστές σε πάρκο στο Παρίσι διαμαρτύρονται για «ανώμαλους στους θάμνους» που τους χαλάνε την εμπειρία (NSFW)
Keywords
Τυχαία Θέματα