Πρώτες αντιδράσεις από ελληνικά κόμματα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν επαρκεί να γίνει ο Ρ.Τ. Ερντογάν «Σουλτάνος», σχολίασε μέσω twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το δημοψήφισμα

αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή κ αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει "Σουλτάνος".

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) April 16, 2017

«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του, ο Γ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «με το σημερινό δημοψήφισμα η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή. Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός. Εμείς στην Ελλάδα», υπογραμμίζει, «προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά. Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει η δήλωση Κουμουτσάκου.

Για «καισαρικό καθεστώς» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υπογραμμίζει την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Αναλυτικά, «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία.

«Αν», επισημαίνει ο Ανδρ. Λοβέρδος, «στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, το Ποτάμι σημειώνει, «ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ελπίζουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία και ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα