Πρόταση Κομισιόν για επιστράτευση drones που θα παρακολουθούν τις προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο

Τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών που φτάνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico.

Στόχος, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι ο εντοπισμός των προσφυγικών λέμβων , ώστε να διενεργείται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα η διάσωση των επιβατών. Τα drones θα διαθέτουν μάλιστα ειδικούς αισθητήρες που θα εντοπίζουν τα πλοιάρια που μολύνουν τη θάλασσα.

Η Christine Berg, εκπρόσωπος της Κομισιόν, επεσήμανε ότι το σύστημα δορυφόρων που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προσφέρει
κάποια βοήθεια στην παρακολούθηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Η ίδια εξήγησε ότι οι φωτογραφίες που τραβούν οι δορυφόρου ανανεώνονται μετά από ώρες.

Το νέο σύστημα που προτείνει η Κομισιόν θα έχει τη βάση τη Λισαβόνα, από όπου θα καθοδηγούνται τα drones. Πολλές χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, με τη Γερμανία να προτείνει τη Frontex ως χειριστή των drones.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του προγράμματος, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης στοχεύει σε έναν ετήσιο προϋπολογισμό 22 εκατομμυρίων ευρώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα