Πώς θα ξεφύγουμε στις γιορτές με τα αγαπημένα μας γλυκά ροφήματα χωρίς τύψεις

.

«Είναι επίσημα η εποχή για καφέ μόκα με διάφορες γεύσεις, latte με μελόψωμο και κούπες ζεστής σοκολάτας. Κι ενώ είμαστε όλοι υπέρ της κατανάλωσης αυτών των ποτών όταν το απαιτεί η περίσταση - κάτι που, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να συμβεί καθ′ όλη την περίοδο των γιορτών - η αύξηση του σακχάρου που συνοδεύει αυτά τα ποτά δεν είναι ακριβώς διασκεδαστική.

Επειδή δεν θέλουμε να σας στερήσουμε αυτές τις γλυκές γουλιές, μιλήσαμε με διατροφολόγους για να μάθουμε πότε να υπολογίσουμε την κατανάλωση καφέ διαφόρων

γεύσεων και ζεστής σοκολάτας ώστε να αισθανόμαστε καλά όλη μέρα. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε. 

Ας μείνουμε στο πρωινό, αλλά ας φάμε πρώτα κάτι 

Επειδή αυτά τα ποτά είναι και γλυκά και καφεϊνούχα ως επί το πλείστον, καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα καταναλώσουμε πριν το μεσημέρι, σύμφωνα με  τα όσα λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Ελεάνα Κεντάνιαν. «Πολλά από αυτά τα ”εορταστικά” ποτά, εκτός από την υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη, περιέχουν επίσης καφεΐνη και αυτό το δίδυμο δεν είναι η (καλύτερη) ”συνταγή” για ύπνο», λέει. «Ας αποφύγουμε να τα καταναλώσουμε αργότερα μέσα στην ημέρα, εκτός εάν είναι χωρίς καφεΐνη και χωρίς ζάχαρη».

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι καλή ιδέα να τα πίνουμε με άδειο στομάχι, σύμφωνα με τη Μαίρη Βίρτζ, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και σύμβουλο διατροφής στο Mom Loves Best.

«Τα ποτά με ζάχαρη, όπως ένα γιορτινό latte καταναλώνονται καλύτερα με ή αμέσως μετά το γεύμα», εξηγεί. «Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που καταναλώνονται σε αυτό το γεύμα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης των σακχάρων του ροφήματος κι επομένως θα αφήσουν ένα άτομο με πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενέργειας».

Αν το σάκχαρο βρίσκεται σε περισσότερο σταθερές τιμές στο αίμα το πρωί (αυτό) σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να λαχταράμε ζαχαρούχα, ανθυγιεινά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας - και η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες στο πρωινό μας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την διάθεση για γιορτινά (γλυκά) ροφήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η Βίρτζ, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παραγγείλουμε ένα μεγάλο ρόφημα, ή απλώς να μην πιούμε τόσο πολύ από αυτό.

Ας σκεφτούμε να απολαύσουμε τον latte μας πριν ή μετά την προπόνηση

Δεν σκεφτόμαστε τον καφέ μόκα με διάφορες γεύσεις ως καύσιμο πριν την προπόνηση; Ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτούμε. Η Βίρτζ σημειώνει ότι μπορούμε πραγματικά να δούμε το ζαχαρούχο ποτό μας με καφεΐνη ως καύσιμο πριν την προπόνηση. «Είναι καλύτερα να έχουμε συγκεντρωμένες πηγές ζάχαρης, όπως ένα γιορτινό latte, ακριβώς πριν την άσκηση, καθώς απαιτείται γλυκόζη (ζάχαρη) για να τροφοδοτήσει δραστηριότητες όπως η καρδιαγγειακή άσκηση ή η άρση βαρών», λέει, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία έρευνας  που δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση της προπόνησης.

Και αν δεν μπορούμε να βρούμε τον χρόνο για να εργαστούμε, το να πίνουμε ένα ζαχαρούχο latte μετά από μια προπόνηση είναι επίσης εντάξει. «Μπορούμε επίσης να απολαύσουμε γιορτινό latte μετά την προπόνηση, σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία αποκατάστασης των μυών», λέει η Βίρτζ.

Το ίδιο ισχύει και για τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως η ζεστή σοκολάτα: Η ζάχαρη στη ζεστή σοκολάτα μπορεί να μας βοηθήσει να «τροφοδοτήσουμε μια σκληρή προπόνηση και να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε μετά από αυτήν». 

Και φυσικά, έχουμε την επιλογή να κάνουμε πιο «λάιτ» το ρόφημά μας.

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς την πιθανότητα να γεμίσουμε με ζάχαρη - ή τουλάχιστον να τη μειώσουμε - θα δυσκολευτούμε να βρούμε έναν διαιτολόγο που να μην είναι έτοιμος να κάνει κάποιες περικοπές για να συμβεί αυτό.

«Μπορούμε να παραλείψουμε τη σαντιγί, να βάλουμε λιγότερο γλυκαντικό, να ζητήσουμε ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες ή να αρωματίσουμε το ρόφημά μας με κανέλα», λέει η Βίρτζ...

Μπορούμε επίσης να απολαύσουμε τη συγκίνηση ενός γιορτινού ροφήματος με  ελάχιστη ζάχαρη, σύμφωνα με την Κεντάνιαν... «Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιλέξουμε γάλα χωρίς λιπαρά, αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γάλα φυτικής προέλευσης χωρίς ζάχαρη, όταν είναι δυνατόν...»

Αν και οι διατροφολόγοι δεν τρελαίνονται για τα ζαχαρούχα ροφήματα με καφεΐνη που τείνουν να καταναλώνονται κατά την περίοδο των γιορτών, υπάρχουν τρόποι να τα καταναλώσουμε ώστε να είναι λιγότερο επιζήμια για τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία μας. Ας τα παραγγείλουμε, λοιπόν, όσο ακόμα μπορούμε!

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τα μικρά-μεγάλα «εγκλήματα» που διαπράττουμε πίνοντας τον καφέ μαςΓαλλικός καφές στην πρέσα: Ηρθε ή όχι η ώρα να αλλάξουμε τον αγαπημένο μας καφέ λόγω χοληστερόληςΛαχταριστά μάφιν με τραγανή επικάλυψη κανέλας
Keywords
Τυχαία Θέματα