«Πώς μίλησα στα παιδιά μου για την αξία του αθλητισμού;»: Τρεις άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού απαντούν

Ο Μάκης Ασημακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο Γιάννης Γιαννούρης, προπονητής water polo και ο Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής στο «Ποτάμι» και πρώην αρχηγός της Εθνικής πόλο ανδρών, θα είναι μερικοί από τους ομιλητές στο Game Changer, το πρώτο αθλητικό συνέδριο που διοργανώνει η 24 Media,
στις 18 Απριλίου στο Χίλτον.

Με αφορμή το συνέδριο, το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο του αθλητισμού, μιλήσαμε με τους τρεις παραπάνω ομιλητές, και γονείς, για την ουσία του αθλητισμού και πως την μετέδωσαν στα παιδιά τους.

Μάκης Ασημακόπουλος

Είναι πολλές οι αξίες του αθλητισμού και η ουσία του διαφορετική για κάθε άνθρωπο, σε κάθε φάση της ζωής του. Πολύ συχνά μιλούσα και μιλώ στους γιους μου, Κωνσταντίνο και Μιχάλη, για το "νους υγιής εν σώματι υγιή", ίσως γιατί αυτό εκφράζει για μένα την ουσία της άσκησης στην προσπάθεια δόμησης μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επίσης, οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού στους άλλους, ιδίως όταν συναγωνίζεσαι μαζί τους ή συμμετέχεις σε ομαδικά παιχνίδια, εκφράζονται πλήρως από το "fair play" και την τεράστια εκπαιδευτική του αξία. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι εφικτό να διδαχθεί στα παιδιά μας, εάν αυτά δεν αθλούνται, τακτικά, με αυτοπειθαρχία, και εάν εμείς σαν γονείς δεν είμαστε εκεί παρόντες για να βιώσουμε μαζί τους τις αθλητικές εμπειρίες τους και να αδράξουμε τις ευκαιρίες για αυτούς τους μικρούς καθημερινούς διαλόγους που το σύνολό τους ορίζει και το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά μας. Και εάν θέλεις να δεις το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχεις κάνει για τα παιδιά σου σε σχέση με τον αθλητισμό και τις αξίες του, τότε άρχισε να τα παρατηρείς όταν είναι απλοί φίλαθλοι, στην κερκίδα, ιδίως στον δύσκολο και κρίσιμο αγώνα της αγαπημένης ομάδας τους ή όταν παίζουν με τους άλλους φίλους ή συμμαθητές τους έτσι για πλάκα. Στη χώρα που κάποτε γέννησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό, αλλά δυστυχώς σήμερα είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το πως έχει δομήσει το πιο δημοφιλές άθλημά της, είναι πολύ μεγάλη ευθύνη το θέμα της μετάδοσης των αρχών του αθλητισμού στα παιδιά μας!

Γιάννης Γιαννούρης

Για να ειμαι ελικρινής δεν έχουμε κάνει κάτι το ξεχωριστό πέρα απο το να δώσουμε στο γυιό μας την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα αθλήματα πριν καταλήξει στο κολύμπι και στην συνέχεια το πόλο. Ο ρόλος της οικογένειας είναι από αυτή την άποψη ιδιαίτερα σημαντικός δεδομένου ότι, δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα αγνοεί παντελώς τον αθλητισμό και την αξία του για τη νεολαία.
Στο σπίτι μας δυο λόγια σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού, ειδικά καθώς το παιδί μεγάλωνε όλο και βρίσκαμε να πούμε. Για την σημασία της προπόνησης και των αγώνων, τα συναισθήματα της νίκης και της ήττας, τον σεβασμό στον συμπαίκτη, στον αντίπαλο στο προπονητή ή στο διαιτητή, την πειθαρχία που απαιτεί η ενασχόληση με τον αθλητισμό.
Από κει και πέρα, του δώσαμε να καταλάβει ότι το γήπεδο είναι δικό του γι αυτό και τον αφήνουμε να τα βγάλει πέρα μόνος του, να μαθει να αγωνιζεται και να σηκώνεται όρθιος μετά από κάθε αναποδιά.
Σε καθε περίπτωση είμαστε βέβαιοι ότι θα βγεί κερδισμένος καθώς οι εμπειρίες που αποκτά θα τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωη.

Γιώργος Μαυρωτάς

Θεωρώ τον αθλητισμό ένα μεγάλο σχολείο. Μαθαίνεις εκεί πράγματα που ούτε στην οικογένεια, ούτε στο σχολείο, ούτε στο φροντιστήριο μπορείς να μάθεις. Μαθαίνεις την προσπάθεια, την αξιοκρατία, τον σεβασμό στους κανόνες, την αυτοπειθαρχία, τη διαχείριση του χρόνου και στα ομαδικά αθλήματα την υποταγή του «εγώ» στο «εμείς». Και τα πράγματα αυτά τα έχεις προίκα για μια ολόκληρη ζωή. Νιώθω ευλογημένος που πέρασα από αυτό το σχολείο και για τους λόγους αυτούς έστρεψα από νωρίς τους δυο γιούς μου στον αθλητισμό. Ποδόσφαιρο, κολύμπι και τελικά (καλά το μαντέψατε) πόλο. Μπορεί να ήταν το περιβάλλον γνωστό, να είχαν ακούσει τόσες ιστορίες, να είχαν δει τόσες φωτογραφίες και video λόγω μπαμπά. Όμως αυτό που νομίζω έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο είναι η παρέες που έκαναν εκεί. Ένα περιβάλλον υγιές μακριά από πειρασμούς και χασομέρια.
Έχοντας δει «άρρωστες» συμπεριφορές γονιών στην καριέρα μου ήξερα ακριβώς τι πρέπει να αποφύγω. Όχι πίεση (τίποτε δεν γίνεται καλά αν γίνεται με το ζόρι), όχι υποδείξεις (έχουν προπονητή γι αυτό), όχι ροπή μόνο στον ανταγωνισμό (έχουμε αρκετά γονίδια για να το κάνουν αυτό δεν χρειάζεται κι ο μπαμπάς), παρηγοριά στις αποτυχίες, «προσγείωση στη γη» στις επιτυχίες. Ότι ήθελα να τους πω τους το έλεγα με ένα παράδειγμα (και σε αυτό το σημείο ήμουν τυχερός γιατί από την καριέρα μου είχα πολλά παραδείγματα για κάθε περίπτωση, η προίκα της εμπειρίας γαρ). Γενικά πιστεύω πολύ στη δύναμη του παραδείγματος είτε για να εξηγήσεις κάτι είτε για να εμπνεύσεις.
Μπορεί να είμαι λίγο προκατειλημμένος αλλά νομίζω ότι ο αθλητισμός θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικός για τα παιδιά (ο πρωταθλητισμός όμως προαιρετικός και υπό συνθήκες). Ότι και να κάνουν αργότερα στη ζωή τους το σχολείο του αθλητισμού θα τους βοηθήσει να το κάνουν καλύτερα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο του αθλητισμού, ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ. Jordi Bertomeu Orteu, Πρόεδρος &Διευθύνων Σύμβουλος της Euroleague καθώς και ο κ. Jesus Bueno Pascual, Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Αφρικής &Μέσης Ανατολής του NBA. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Game Changer, τους διακεκριμένους ομιλητές και το πρόγραμμα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα