Πολωνία-Ουγγαρία απαγορεύουν εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και διέλευση φορτίων για χώρες της ΕΕ

Ο επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών Αγκρούνια, Μικάλ Κολοντζιέζακ απευθύνεται σε αγρότες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα με την Ουκρανία (16 Απριλίου 2023)

Η μονομερής δράση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμπόριο είναι απαράδεκτη δηλώνει στέλεχος του μπλοκ, μετά την ανακοίνωση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για απαγορεύσεις στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από

την Ουκρανία για την προστασία των τοπικών γεωργικών τομέων τους. 

Το ζήτημα έχει δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας σε μια εκλογική χρονιά, καθώς έχει εξοργίσει τους ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές όπου η υποστήριξη για το PiS είναι συνήθως υψηλή. Σημειώνεται πως η Πολωνία εκ των πιο σταθερών και μαχητικών συμμάχων της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία.

″Γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανί”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δήλωση που εστάλη μέσω email. ”Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η εμπορική πολιτική είναι ενέργειες αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ και, ως εκ τούτου, μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές”». ”Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, είναι ζωτικής σημασίας ο συντονισμός και η ευθυγράμμιση όλων των αποφάσεων εντός της ΕΕ”, προστίθεται στην δήλωση.

Αγρότης που καλλιεργεί σιτηρά στην Σνιχουρίβκα (20 Φεβρουαρίου 2023)

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, Πιότρ Μύλλερ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι η κυβέρνηση ήταν σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα και ότι η απαγόρευση ήταν δυνατή λόγω ρήτρας ασφαλείας.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες για ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ελευθερία των ΜΜΕ, τα δικαιώματα των LGBT, και τους  έχουν παρακρατηθεί κονδύλια λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Μικολα Σόλσκι συνομίλησε ήδη με τον Ούγγρο ομόλογό του Ιστιάν Ναγκί και υπογράμμισε ότι οι μονομερείς αποφάσεις ήταν απαράδεκτες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας. Οι δυο τους συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά σύντομα.

Το υπουργείο δήλωσε το Σάββατο ότι η πολωνική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και ζήτησε συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Γιαβόρ Γκέτσεφ δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει επίσης την απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών, οπως ανέφερε την Κυριακή το τοπικό πρακτορείο BTA.

Διαμαρτυρία αγροτών κατά της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα (16 Απριλίου 2023)

Διαμετακόμιση 

Η πολωνική απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου, θα ισχύει και για τη διαμετακόμιση αυτών των προϊόντων μέσω της χώρας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας.

″Η απαγόρευση είναι πλήρης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της διέλευσης μέσω της Πολωνίας”, έγραψε ο Βάλντεμαρ Μπούντα  στο Twitter, προσθέτοντας ότι θα γίνουν συνομιλίες με την Ουκρανία για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα διασφαλίζει ότι τα αγαθά θα περνούν μόνο από την Πολωνία και δεν θα καταλήγουν στην τοπική αγορά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ανέφερε ότι οι υπουργοί της Ουκρανίας και της Πολωνίας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα και η διευθέτηση της διέλευσης θα είναι το επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Ρόμπερτ Τέλους φέρεται να είπε την Κυριακή ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για ”να ανοίξει τα μάτια της ΕΕ στο γεγονός ότι χρειάζονται περαιτέρω αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα προϊόντα από την Ουκρανία να πάνε στην Ευρώπη και να μην παραμείνουν στην Πολωνία”.

Ρουκέτα σε χωράφι με σιτηρά στο Μικολάιφ της Βουκραίας (3 Μαρτίου 2023)

Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ουκρανία εξάγει συνήθως τα περισσότερα από τα γεωργικά της αγαθά, ειδικά σιτηρά, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, από τον περασμένο Ιούλιο, μετά και την συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 18 Μαΐου και η Μόσχα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να παραταθεί εκτός εάν η Δύση άρει τα εμπόδια στην εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έφευγαν από την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως  200.000 τόνοι μετακινούνται στα ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω της πολωνικής επικράτειας, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.

Ο Σόλσκι είπε το Σαββατοκύριακο ότι 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων γεωργικών προϊόντων διασχίζουν τα πολωνικά σύνορα κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών, φυτικών ελαίων, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.

Related...Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες για την εξουσία, όμηροι οι άμαχοι-Νοσοκομεία χωρίς αίμα και τρόφιμαΠαραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Σουδάν Έλληνες εν μέσω σφοδρών μαχώνΟι νέοι διευθυντές και τα διοικητικά συμβούλια των πέντε μεγάλων δημόσιων ΜουσείωνΧρήστος Σταϊκούρας: "Καλύτεροι μισθοί το 2024, ναι μας παίρνει"
Keywords
Τυχαία Θέματα