Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης

Ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Κυριάκος Κατζουράκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτηση του στο facebook ο ηθοποιός Περικλής Μουστάκης.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Στα έξι του χρόνια έμεινε ορφανός από

μητέρα και επειδή ο πατέρας του διωκόταν πολιτικά, εισήχθη σε ορφανοτροφείο.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin’s School of Art και στο Croydon School of Art όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία. Κατά την παραμονή του στην Αγγλία μελέτησε το έργο του Θεόφιλου, του Τσαρούχη και του Κόντογλου. Από το 1972 έως το 1985 έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία.

Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού.

Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική του συνέδεσε την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Είχε σκηνογραφική διάταξη και έντονες επιρροές από τις μορφές του Τσαρούχη και το κιαροσκούρο του Καραβάτζο. Είχε κάνει πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θέατρο και κινηματογράφος

Το 1968 συμμετείχε ως ηθοποιός στην βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου Κιέριον που αναφερόταν στη γνωστή «υπόθεση Πολκ».Το 1972 έκανε τα σκηνικά της ταινίας Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και σχεδίασε τα κοστούμια της ταινίας Μέρες του ’36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο London Film School.

Από το 1986 διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με τον Γιώργο Λαζάνη στο θέατρο Τέχνης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24. Το 1995 ιδρύει την «Ομάδα Τέχνης» η οποία έχει στόχο να συνδέσει τη ζωγραφική με τις άλλες τέχνες: το θέατρο, τη μουσική, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.

Το 2003 κάνει την πρώτη του εικαστική ταινία, Ο δρόμος προς τη Δύση, η οποία κερδίζει το Α΄κρατικό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ καθώς και το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCI. Η ταινία ταξιδεύει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, ενώ η ταινία του Γλυκιά μνήμη (2005) συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Κυριάκος Κατζουράκης υπέβαλε την παραίτηση του από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, στις 15:00 στο Α′ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συλλυπητήρια μηνύματα Μενδώνη και Γιατρομανωλάκη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη: «Με τον πλούτο που διέκρινε το έργο του, την ευρυμάθειά του και τις ισχυρές απόψεις του, ο Κυριάκος Κατζουράκης υπήρξε από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν σημαντικά το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Από τις εικαστικές τέχνες, στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία και από τη σκηνοθεσία στη διδασκαλία, ο Κυριάκος Κατζουράκης είχε μία διακριτή ταυτότητα και λόγο. Έχοντας σπουδάσει ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Μόραλη και δουλεύοντας με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Δήμο Θέο στον κινηματογράφο, εξερεύνησε τις διαφορετικές εκφάνσεις τις ελληνικότητας και εμβάθυνε σε αυτήν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολυσχιδής, πολυτάλαντος, διανοούμενος, πολιτικός, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και μια συνεχή και συνεπή παρουσία στο χώρο τόσο των εικαστικών και της φωτογραφίας όσο και του κινηματογράφου αλλά και της συγγραφής, ο Κυριάκος Κατζουράκης άφησε το στίγμα του σε όλες τις μορφές τέχνης με τις οποίες καταπιάστηκε και ουσιαστικά κατέλυσε τα στεγανά μεταξύ των τεχνών. Ο ίδιος είχε πει «Μου αρέσει που γράφω: ζωγράφος – σκηνοθέτης. Και τα δύο σημαίνουν εικαστικός».

Στο επίκεντρο του έργου του υπήρξε πάντα ο άνθρωπος, η σωματικότητα, το πάσχον σώμα, το ερωτικό σώμα, η ανθρώπινη μορφή σε όλες της τις διαστάσεις και καταστάσεις, αλλά και η μνήμη. Θα τον θυμόμαστε σαν μια μορφή στο μνημειώδες Τέμπλο του.

Θερμά συλλυπητήρια στους φίλους και στους οικείους του».

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Υπήρξε ενεργός πολίτης, ανήσυχος κι ασυμβίβαστος

«Η απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη αφήνει κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό και θλίβει τον καλλιτεχνικό κόσμο», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του το Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Ο Κυριάκος Κατζουράκης υπήρξε ενεργός πολίτης, ανήσυχος κι ασυμβίβαστος. Υπήρξε επίσης πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα. Σπουδαίος εικαστικός, από τους κορυφαίους της γενιάς του. Σκηνογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Η καλλιτεχνική του πορεία, από τα χρόνια της μαθητείας του δίπλα στον Γ. Μόραλη μέχρι τις κινηματογραφικές του ταινίες, ήταν ένας μακρύς δρόμος μέσα σε μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην Κάτια Γέρου και στους οικείους του».

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» αποχαιρετά τον Κυριάκο Κατζουράκη

Η οικογένεια της αίθουσας τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» αποχαιρετά τον πολυαγαπημένο φίλο και πολύτιμο συνεργάτη της, Κυριάκο Κατζουράκη, που έφυγε σήμερα από την ζωή.

«Ο Κυριάκος Κατζουράκης, σπουδαίος εικαστικός, με έντονο πολιτικό-κοινωνικό στίγμα σε κάθε έκφανση της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, όρθωνε με την εικαστική του γλώσσα έναν αντίλογο απέναντι στις εξαιρέσεις και στις αδικίες των συστημάτων. Για όλους εμάς, τους συνεργάτες, τους συναδέλφους, τους φίλους, η απώλεια είναι μεγάλη και η οδύνη βαθιά. Το κενό που αφήνει τεράστιο, όπως τεράστια και η κληρονομιά του έργου του και η συμβολή του στον εικαστικό χάρτη του τόπου μας» αναφέρει η ανακοίνωση της αίθουσας τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πέθανε ο Μπέρναρντ Χάιτινκ, ο μαέστρος «που άφηνε τη μουσική να μιλήσει μόνη της»«Η μηχανή του Τούρινγκ»: Ένας θεατρικός μονόλογος για τον ιδιοφυή μαθηματικό και κρυπτογράφοΕννέα μεταφραστές συστήνουν στη HuffPost τα καλύτερα νέα βιβλία του φθινοπώρου
Keywords
Τυχαία Θέματα