«Παρακαλώντας για ένα κομμάτι ψωμί». Η μαρτυρία μιας ελληνικής οικογένειας στο Αljazeera για την Ελλάδα της κρίσης

H ελληνική οικογένεια του Ηλιόδωρου και της Ιωάννας Φίλιου από τον Πειραιά πρωταγωνιστεί σε δημοσίευμα του aljazeera, το οποίο καταπιάνεται με την κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει σε πολλά νοικοκυριά της χώρας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρόμοια τύχη με αυτή της εν λόγω

οικογένειας έχει και το 20% των Ελλήνων που αδυνατούν να βρουν δουλειά.

Ο Ηλιόδωρος και η Ιωάννα έχουν δύο κόρες, ενώ δύσκολα τα βγάζουν πέρα από τότε που η οικονομική κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα. Ο 52χρονος άνεργος άνδρας παλαιότερα εργαζόταν ως ζωγράφος ενώ υπήρχε περίοδος που γυρνούσε κάθε απόγευμα σε φούρνους και μπακάλικα προκειμένου να ζητήσει από τα καταστήματα ό,τι προϊόν τους είχε μείνει.

Συχνά επισκέπτονταν και λαϊκές αγορές. «Κάποια στιγμή όμως μας είπαν πως δεν μπορούν να μας δώσουν άλλα, αφού παρείχαν βοήθεια και στην εκκλησία». Έτσι η οικογένεια καλείται να «τα φέρει βόλτα» με ένα επίδομα 466 ευρώ.

Λεφτά μόνο για τα βασικά

Πέρασαν πολλά και δύσκολα, περιγράφουν στην κάμερα του aljazeera, ενώ συχνές ήταν μεταξύ άλλων και οι κρίσεις πανικού και άγχους που βίωνε το ζευγάρι. Μέσα στο διαμέρισμά τους, το οποίο τους παρέχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών χωρούν όλα τους τα υπάρχοντα.

Τα Χριστούγεννα το επίδομα που έλαβαν από το κράτος ήταν λίγο αυξημένο και ο πατέρας της οικογένειας βρήκε ευκαιρία να αγοράσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο προκειμένου να στολίσει το άδειο σπίτι και να δει τα παιδιά του να χαμογελούν.

Η 15χρονη Χριστίνα παρακολουθεί τον πατέρα της να δίνει συνέντευξη ενώ είναι τυλιγμένη σε κουβέρτες. Έτσι αψηφούν το έντονο κρύο το χειμώνα, αφού λεφτά για θέρμανση δεν υπάρχουν. Ο 52χρονος άνδρας αναφέρεται και στις απεργίες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θυμάται την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την ελπίδα του κόσμου την περίοδο εκείνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα