Πάπας Φραγκίσκος: Οι 2 ιστορικές επισκέψεις στην Ελλάδα και η αγάπη του για τη χώρα μας

Δύο επισκέψεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ιστορικές, πρόλαβε να πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενώ οι αναφορές του στη χώρα μας ήταν συχνές, δεδομένης της αγάπης που είχε για την πατρίδα μας.

Η πρώτη ιστορική επίσκεψη το 2016

Στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας βρέθηκε τον Απρίλιο του 2016 η Λέσβος εξαιτίας της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα και εξέπεμψε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε τότε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. 

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο: Όλα όσα έγιναν

Αμέσως μετά οι τρεις ιεράρχες μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος ανθρώπων. Εκεί εψάλη κοινή δέηση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των θυμάτων.

Μάλιστα, αναχώρησε από το νησί παίρνοντας μαζί τους οικογένειες προσφύγων, δείχνοντας στην Ευρώπη αυτό που θα έπρεπε η Γηραιά Ήπειρος για το προσφυγικό.

Η επιστροφή το 2021

Τον Δεκέμβριο 2021 ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στην Ελλάδα, επισκεπτόμενος την Αθήνα -για πρώτη φορά- μετά από πρόσκληση της τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πάπας υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μια ένθερμη ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς» για να προσθέσει ότι «από εδώ διευρύνθηκαν οι ορίζοντες της ανθρωπότητας».

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ την επόμενη ημέρα μετέβη εκ νέου στη Λέσβο, προκειμένου να επισκεφθεί πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». 

Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του στους πρέσβεις των ξένων χωρών κάθε αρχή νέου έτους, ο πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία για τις προσπάθειές τους στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την Ιταλία, η οποία αυτά τα χρόνια έδειξε πως έχει μία γενναιόδωρη και ανοικτή καρδιά και μπόρεσε να προσφέρει και θετικά παραδείγματα κοινωνικής ένταξης» ανέφερε ο ποντίφικας, προσθέτοντας πως εκτιμά «τις προσπάθειες που κατέβαλαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Ελλάδα και η Γερμανία», είχε πει, μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα συμπαράστασης για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023

To καλοκαίρι του 2023 είχε αποστείλει του μήνυμα συμπαράστασης στη χώρα μας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας είχε αναφερθεί στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπλητταν την Ελλάδα. «Προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις ημέρες αυτές στις βορειοανατολικές περιοχές της Ελλάδας και εκφράζω την αλληλέγγυα εγγύτητά μου στον ελληνικό λαό», ήταν τα λόγια του.

Η επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στα Μουσεία του Βατικανού εδώ και αιώνες.

Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία «δωρεά» από τον Πάπα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ποντίφικας είχε συνάντηση στη Ρώμη με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στο τετ α τετ που είχαν οι 2 τους του είχε πει ότι του έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και την ψυχή η φράση του Αλ. Τσίπρα που συχνά μνημόνευε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Ο Πάπας εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό και την στάση του στο προσφυγικό και θυμήθηκε την επίσκεψή του στη Λέσβο λέγοντας ότι του έχουν μείνει αξέχαστα όσα είδε εκεί.

Keywords