Πάνε για λουκέτο οι Κυπριακές Αερογραμμές. Παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις 66 εκατ. ευρώ κατά την Κομισιόν

Εντολή στην Κύπρο να ανακτήσει ασυμβίβαστες ενισχύσεις από τις Κυπριακές Αερογραμμές δίνει η Κομισιόν, απόφαση που ουσιαστικά συνεπάγεται «λουκέτο» στην Cyprus Airways, που πετά από το 1947.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας με το σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), που είναι το κυπριακό αγρινό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης,
σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι τελευταίοι υπάλληλοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας. Θα καλυφθεί από την κυβέρνηση και το έλλειμμα του ταμείου προνοίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τους εκατοντάδες υπαλλήλους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε κατάσταση εργασιακής αβεβαιότητας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι με την απόφαση της Επιτροπής, αφαιρείται η άδεια πτητικού προγράμματος των Κυπριακών Αερογραμμών . Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε επί Αγγλοκρατίας , πετούσε για 69 χρόνια.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι τις πτήσεις των ΚΑ θα αναλάβουν άλλες εταιρείες. Ίσως προχωρήσουμε στην ίδρυση νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας σε συνεργασία με ιδιώτες, ανέφερε.

Αθήνα-Λάρνακα η τελευταία πτήση

Η τελευταία ιστορική πτήση για τις ΚΑ θα γίνει απόψε από την Αθήνα με προορισμό τη Λάρνακα. Ευθύς μετά την πτήση από την Αθήνα, θα καθηλωθεί ο στόλος τους.

Θα κληθούν εκκαθαριστές για να αναλάβουν τη διαχείριση των όσων περιουσιακών στοιχείων έχει στη διάθεση της η εταιρεία.

Η απόφαση της Κομισιόν

Η Κομισιόν έκρινε ότι κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 66, 099, 317 ευρώ και 94 σεντ που δόθηκαν στις Κυπριακές Αερογραμμές (Κ.Α) από το κυπριακό κράτος είναι ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία.

H απόφαση της Κομισιόν λήφθηκε με γραπτή διαδικασία σήμερα, Παρασκευή, και έχει άμεση ισχύ. Καλεί τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακτήσουν τα ποσά εντός περιοριστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών, περιλαμβανομένων και των τόκων. Ειδικότερα, η Κομισιόν ζητεί την ανάκτηση ποσού 31,33 εκατ. ευρώ που αποτελούσε τη συμμετοχή του κράτους στην αύξηση του κεφαλαίου των Κ.Α, το 2012. Επιπλέον ποσού 34,5 εκατ. ευρώ το οποίο διατέθηκε υπό μορφήν δανεισμού στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών. Και ποσού 296,317 ευρώ και 94 σεντ, το οποίο δόθηκε υπό μορφή ενίσχυσης για επαγγελματική εκπαίδευση.

Η απόφαση της Κομισιόν, απορρίπτει το σύνολο της επιχειρηματολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν αποδέχεται ότι επικράτησαν εξαιρετικές καταστάσεις, οι οποίες να νομιμοποιούν τις Κυπριακές Αερογραμμές να εξασφαλίσουν δεύτερο σχέδιο διάσωσης (μετά το πρώτο σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ε.Ε το 2007). Η δεδομένη αδυναμία των Κυπριακών Αερογραμμών να επιστρέψει στο κυπριακό κράτος το ποσό των 66, 099, 317 ευρώ, οδηγεί την κυπριακή Κυβέρνηση να τερματίσει τις εργασίες του αερομεταφορέα της Κύπρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα