Παναγιωτόπουλος: Ψευδής είδηση τα περί υπερπτήσεις τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων περί υπερπτήσης τουρκικού F-16 πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο στις 25 Μαρτίου προέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για «ορισμό της ψευδούς είδησης».

«”Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα”; Πρόκειται για τον ορισμό της ψευδούς

είδησης. Όσοι την αναπαράγουν καθίστανται αυτομάτως υπόλογοι. Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε!» έγραψε σχετικά ο υπουργός.

«Υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα»; Πρόκειται για τον ορισμό της ψευδούς είδησης.
Όσοι την αναπαράγουν καθίστανται αυτομάτως υπόλογοι.
Με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε! pic.twitter.com/lNPeIHegpv

— N Panagiotopoulos (@npanagioto) March 26, 2020

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης: Ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί η υπόθεση και να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Ασφάλεια Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρονται τα εξής: «Διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι χθεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπερπτήσεις εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία υποτίθεται πως πέταξαν πάνω από Αλεξανδρούπολη μέχρι και Καβάλα -και δυστυχώς αναπαράγονται και σήμερα- είναι παντελώς ψευδή, αν όχι ευθέως υπονομευτικά για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία. Είναι εξωφρενικό ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να διακινούν σενάρια εισόδου τουρκικών μαχητικών σε βάθος σχεδόν 100 ναυτικών μιλίων εντός του Εθνικού Εναερίου Χώρου και μάλιστα πάνω από χερσαίο έδαφος. Οι πάσης φύσεως παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, κατά πάγια διαδικασία».

Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ σε σχετική ανακοίνωση του καθιστά σαφές ότι «ουδεμία υπέρπτηση από τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου 2020 άνωθεν της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Λήμνου και της Χίου. Σημειώνεται, προστίθεται στην ανακοίνωση, η προφανής σύγχυση των σχετικών δημοσιευμάτων με το δρομολόγιο ζεύγους αεροσκαφών F - 16 της ΠΑ άνωθεν των πόλεων Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου». Παράλληλα γνωστοποιεί ότι «ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ουδεμία δήλωση έκανε στην ΕΡΤ ή σε άλλο τηλεοπτικό μέσο» για το δήθεν θέμα.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει τηλεγράφημα με τίτλο: «Μπαράζ πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο λίγα λεπτά μετά τις πτήσεις των ελληνικών F-16 για την 25η Μαρτίου» που μεταδόθηκε την 25η Μαρτίου στις 15:09, στο οποίο αναφερόταν πως μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης «πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο».

Σε διευκρίνιση- επανόρθωση που βγήκε την Πέμπτη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται πως αυτό γράφτηκε εκ παραδρομής από τον αρχισυντάκτη βάρδιας, και το ορθό είναι ότι πάνω από τις παραπάνω περιοχές πέταξε μόνον το ζεύγος των ελληνικών F-16 που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο και ουδέποτε το τουρκικό F-16.

«Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να προκλήθηκε» καταλήγει το διευκρινιστικό τηλεγράφημα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Αποστολή εξετελέσθη: Βρισκόταν σε καραντίνα κι έστειλε τον σκύλο του για ψώνια Τα «ευτράπελα» της απαγόρευσης: Πήγε σούπερ μάρκετ 60 χιλιόμετρα μακριά από τη γειτονιά του Τουρκία: Δημοφιλής τραγουδιστής εύχεται ο κορονοϊός να χτυπήσει την Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα