ΟΗΕ: Τουλάχιστον 7.000 συλληφθέντες για τις διαδηλώσεις στο Ιράν

Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα στο Ιράν, προειδοποίησε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία αξιώνει την αποφυλάκιση όλων των ανθρώπων που κρατούνται αυθαίρετα.

«Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι

έχουν συλληφθεί στις 28 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, από την έναρξη των διαδηλώσεων, την 15η Νοεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ «είναι βαθιά ανήσυχη από τις συνθήκες κράτησής τους, τη σωματική μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν και από την παραβίαση του δικαιώματός τους να τύχουν μιας κανονικής δίκης, όπως και το ενδεχόμενο ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών να κατηγορηθεί για παραπτώματα που τιμωρούνται με τη θανατική ποινή», συμπλήρωσε.

«Προτρέπω τις αρχές να αποφυλακίσουν αμέσως όλους τους διαδηλωτές που τους στερείται αυθαίρετα η ελευθερία τους», υπογράμμισε από την πλευρά της η Μπατσελέτ σε δελτίο Τύπου.

«Έως αυτήν την ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 13 γυναίκες και 12 παιδιά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, τις οποίες δεν έχουμε προς το παρόν καταφέρει να διασταυρώσουμε, οι οποίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος», επισήμανε ο Κόλβιλ.

Όπως καταγγέλλει η Μισέλ Μπατσελέτ, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών από ελικόπτερα και μια στέγη στοχεύοντας στα κεφάλια των ανθρώπων και χρησιμοποίησαν «σφοδρή βία» για να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον περασμένο μήνα.

Επίσης, πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών την ώρα που εκείνοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, λέει η Μπατσελέτ, στη σχετική ανακοίνωση, επικαλούμενη σχετικά βίντεο.

Γενικά, η εικόνα από το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική, τονίζεται.

Ένα από τα χειρότερα περιστατικά εκτυλίχθηκε στην πόλη Μαχσχάρ στο νοτιοδυτικό Ιράν, τη 18η Νοεμβρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας πολυβόλα, και σκότωσαν τουλάχιστον 23 και πιθανόν πολλούς περισσότερους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση, γκλομπ και πραγματικά πυρά εναντίον των άοπλων διαδηλωτών που δεν τους απειλούσαν με θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Επαληθευμένα βίντεο δείχνουν ότι έγινε χρήση σφοδρής βίας εναντίον των διαδηλωτών, περιλαμβανομένων ένοπλων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που πυροβολούσαν από τη στέγη κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια πόλη και από ελικόπτερα σε μια άλλη», είπε η Μπατσελέτ.

«Επιπλέον, έχουμε στην κατοχή μας πλάνα που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές από πίσω, ενώ εκείνοι τρέπονται σε φυγή, και πυροβολούν άλλους απευθείας στο πρόσωπο και σε άλλα ζωτικά όργανα, με άλλα λόγια τους πυροβολούν για να τους σκοτώσουν».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Γιατί δεν με ενοχλεί καθόλου ο παράξενος στολισμός στην Βασιλίσσης Σοφίας Είναι 5 χρονών κι είχε δίπλα του στο δικαστήριο για την υιοθεσία του όλους τους συμμαθητές του από το νηπιαγωγείο Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Αυτά είναι τα e-mail που δεν πρέπει να ανοίγετε
Keywords
Τυχαία Θέματα