Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Τι προβλέπεται και πότε θα πραγματοποιηθούν

Σε αλλαγή του προγράμματος εκδόσεων νέων ομολόγων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μετά την αναταραχή που προέκυψε στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Προς το παρόν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιμένει μέχρι «να κάτσει η σκόνη» προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι οι εκδόσεις δεν γίνονται με στόχο να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες, αλλά για να αποκτήσει και πάλι επαφή το ελληνικό Δημόσιο με τις αγορές, να δοκιμαστούν οι προθέσεις των επενδυτών και παράλληλα να βελτιωθεί η καμπύλη των ελληνικών

ομολόγων με εκδόσεις που λείπουν από την αγορά.

Ως εκ τούτου βεβιασμένες κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αποτυχημένη έκδοση δεν υπάρχει λόγος να γίνουν. Ενδεικτικό είναι ότι μετά και την τελευταία έκδοση ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο η οποία χαρακτηρίστηκε πετυχημένη και μάλιστα εν μέσω κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές, υπήρξαν εισηγήσεις προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επισπευσθεί η επόμενη έξοδος στις αγορές.

Αλλαγή σχεδίων

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο οποίος διαχειρίζεται τις εκδόσεις ομολόγων, αμέσως μετά την έκδοση του επταετούς ομόλογου το Φεβρουάριο ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μέσα στο Μάρτιο την έκδοση και του πενταετούς ομολόγου προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία.

Οι κλυδωνισμοί όμως στις διεθνείς αγορές, το sell off των χρηματιστηρίων και η μικρή άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οδήγησαν σε ακύρωση αυτών των σχεδίων και επαναφορά του αρχικού πλάνου. Αυτό προβλέπει ακόμα μια έκδοση περί τα μέσα Απριλίου. Ο σχεδιασμός αφορά έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας με το ύψος του να είναι μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ, καθώς θα κριθεί από τη ζήτηση που θα υπάρχει αλλά και την πορεία της απόδοσης των ομολόγων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, αλλά παράλληλα να δοκιμάσει τις προθέσεις των επενδυτών προκειμένου να δανείσουν μακροπρόθεσμα το ελληνικό Δημόσιο. Η απόπειρα τοποθετείται χρονικά κοντά στον Αύγουστο, με πιο πιθανό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αυτή θα είναι η τελευταία κίνηση πριν ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο και ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Το «μαξιλαράκι» ρευστότητας

Η υλοποίηση του σχεδιασμού θα κριθεί βέβαια από την πορεία των διεθνών αγορών και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Όπως έδειξε και η αλλαγή σχεδίων του τελευταίου διαστήματος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με τον ΟΔΔΗΧ και τους συμβούλους της κυβέρνησης παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον πιθανό χρόνο των νέων εκδόσεων.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του «μαξιλαριού» των περίπου 20 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει την προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σχέδιο προχωρά κανονικά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα