Οι πιο πολύτιμοι θησαυροί που έχουν βρεθεί στον πάτο του ωκεανού

Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός Ωκεανός, που συνολικά καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων.

Πιστεύεται ότι η πρώτη θαλάσσια διάβαση πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 53.000 έως 65.000 χρόνια. Από τότε έχουν συμβεί μια σειρά από ιστορικά γεγονότα, από υπερατλαντικά ταξίδια που δεν ολοκληρώθηκαν

ποτέ, μέχρι μάχες και πόλεμοι. Ως αποτέλεσμα, στον βυθό του ωκεανού μπορούν να βρεθούν θησαυροί και αντικείμενα που είναι εκατοντάδες έτη παλιά.

Ποτέ δεν θα ξέρουμε πλήρως τι υπάρχει στον βυθό, καθώς το 95% παραμένει άγνωστο σε εμάς και φημολογείται ότι υπάρχει θησαυρός αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον πυθμένα του ωκεανού.

Τιτανικός: 200 εκατ. δολάρια

Ο Τιτανικός είναι ένα από τα πιο διάσημα πλοία όλων των εποχών. Βυθίστηκε τον Απρίλιο 2912 και τα ερείπια του δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι το 1985. Υποτίθεται ότι το πλοίο βυθίστηκε όπως είναι, οπότε «λογικά» το περιεχόμενό του θα παρέμενε ανέπαφο. Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Μπάλαντ ανακάλυψε ότι ο Τιτανικός έσπασε σε δύο μέρη και αυτό που βρέθηκε ήταν αποσυντιθέμενο. Παρ ’όλα αυτά, ορισμένα είδη ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για να τα πουλήσουν για χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασία. Η συνολική ανακάλυψη εκτιμήθηκε σε 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Άγαλμα σφίγγας: 600 εκατ. δολάρια

Η Αρχαία Αλεξάνδρεια ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της Αιγύπτου, ήταν το σπίτι της Βασίλισσας Κλεοπάτρας και της Μεγάλης Βιβλιοθήκης, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, μια σειρά σεισμών και παλιρροιακών κυμάτων προκάλεσε την πόλη να βυθιστεί. Το 1992, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φρανκ Γκόντιο, ανακάλυψε άθικτα ερείπια της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου αγάλματος σφίγγας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Το άγαλμα ανασύρθηκε από το πυθμένα της θάλασσας και εκτίθεται στο μουσείο του Καΐρου μέχρι και σήμερα.

Το Ναυάγιο του Salcombe: 800 εκατ. δολάρια

Το Salcombe είναι μια γραφική, λιτή πόλη στα νότια του Ντέβον της Αγγλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έγινε μια ανακάλυψη που έβαλε το Salcombe στον χάρτη. Ανακαλύφθηκε το 2010 τυχαία από ερασιτέχνες αρχαιολόγους ένα πλοίο που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα και µέχρι στιγµής έχουν έρθει στην επιφάνεια περί τα 300 πολύτιµα ευρήµατα, όπως ράβδοι κασσίτερου και χαλκού, κοσµήµατα και όπλα. Αν και δεν είναι τεράστια η ποσότητα των ευρηµάτων, η ηλικία τους είναι εντυπωσιακή και η ανακάλυψη τους αποδεικνύει ότι υπήρχε εµπορική δραστηριότητα την εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη.

Ναυάγιο RMS Republic: 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Το RMS Republic γνώρισε το μοιραίο τέλος της το 1909 όταν συγκρούστηκε με άλλο πλοίο και τα πολύτιμα αντικείμενα βυθίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανού. Πιστεύεται ότι το πλοίο μετέφερε επίσης χρυσό αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Το 1987, ο Μάρτιν Μπάγλερ προσπάθησε να σώσει τον χαμένο χρυσό αλλά δεν τα κατάφερε. Οι ειδικοί υπολόγισαν πρόσφατα ότι τα κέρματα έχουν αξία περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς καν να υπολογίσουν τα πολυτιμα αντικείμενα των εκατομμυριούχων επιβατών.

Θησαυρός της Καισάρειας: Ανεκτίμητος

Το 2015, η ζωή του Zvika Fayer άλλαξε για πάντα. Αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν ένα συνηθισμένο ταξίδι καταδύσεων αποδείχθηκε ένα μνημειώδες γεγονός. Εξερευνούσε τα ερείπια ενός ναυαγίου όταν παρατήρησε κάτι να λάμπει στην άμμο. Όταν το έπιασε με τα χέρια του, συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα χρυσό νόμισμα. Καθώς έψαχνε στην άμμο, άρχισε να βρίσκει και άλλα. Ο Zvika επέστρεψε γρήγορα στην ακτή και κάλεσε την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων. Με κάποια βοήθεια, ο Zvika κατάφερε να βρει σχεδόν 2000 χρυσά νομίσματα και διάφορα αγάλματα. Πιστεύεται ότι το πλοίο ήταν ένα ρωμαϊκό φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε περίπου 1.600 χρόνια πριν. Ένα παρόμοιο ναυάγιο βρέθηκε στις αρχές του 2015. Οι δύο ανακαλύψεις δεν θεωρούνται μόνο που συνδυάζονται δεν είναι μόνο «τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ρωμαϊκού θησαυρού στο Ισραήλ» αλλά και η πιο ανεκτίμητη υποβρύχια ανακάλυψη όλων των εποχών.

πηγή: worldatlas

Διαβάστε επίσης... Ιαπωνία: Αναβλήθηκε η έγκριση της χρήσης του φαρμάκου Avigan για την αντιμετώπιση της COVID-19 Οι δέκα πρωταθλήτριες χώρες στην κατανάλωση αλκοόλ «Inception»: Δέκα χρόνια μετά, ξανά στα σινεμά - Νέα ημερομηνία για το «Tenet»
Keywords
Τυχαία Θέματα