Οι έφηβοι στην μετά-Covid περίοδο: Διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα 5-7 Οκτωβρίου

Teenage boys travelling to school by tram.Canon R5

Στην σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την υγεία παιδιών, εφήβων και νέων, με δεδομένες τις προκλήσεις της μετά-Covid19 περιόδου και τις κρίσεις λόγω του πολέμου, της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειακών δυσχερειών εστιάζει ένα, σημαντικό από πολλές απόψεις, Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην χώρα μας. 

Ο λόγος για το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων, σε συνεργασία με

την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5-7 Οκτωβρίου 2022. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις μεγαλοπρεπείς  αίθουσες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).  Χαιρετίζουν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, η υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και άλλοι. 

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές: 

Η συνολική ευεξία των νέων μελών της κοινωνίας μας αντανακλά τις επιπτώσεις των κρίσεων της Δημόσιας Υγείας και των κοινωνικών ανισοτήτων και τίθενται διλήμματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των άμεσων και μελλοντικών επιπτώσεων. Η διεπιστημονική συζήτηση, προσέγγιση και δράση, καθώς και η εμβάθυνση σε αιτιολογία, συν-νοσηρότητα, παρεμβάσεις και πρόληψη αποτελούν στόχους του επιστημονικού προγράμματος, δίνοντας μοναδικές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες για συνεργασία, εφαρμογή «βέλτιστων» πρακτικών και ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα βιβλιογραφία και έρευνα. Οι επιλογές στον τρόπο ζωής και η διαχείριση με στόχο την προάσπιση της ποιότητας ζωής των νέων αποτελεί ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος του συνεδρίου. 

Παράλληλα, κλασσική θεματολογία, όπως η διατροφή, τα εμβόλια, η αντισύλληψη, η αθλητιατρική, η ακμή και οι παθήσεις του δέρματος παρουσιάζονται με όλες τις νέες τάσεις.

Ομιλητές από διαφορετικούς χώρους 

Ομιλητές από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στη χώρα μας για να συμμετέχουν με ειδικά φροντιστήρια, ομιλίες και τοποθετήσεις στον επιστημονικό διάλογο. Στο συνέδριο μπορούν να εγγραφούν ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και ειδικευόμενοι/φοιτητές σχολών. Όλοι καλούνται να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τις πρακτικές φροντίδας της υγείας των νέων στη χώρα τους, την ανάπτυξη «φιλικών» για εφήβους δομών – youth friendly, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και να παρουσιάσουν την έρευνά τους και νέες ιδέες και μεθόδους.

 Η συμμετοχή των ίδιων των εφήβων και νέων σε όλες της συνεδρίες προσδίδει μία μοναδικότητα και δημιουργείται μία βάση πλούσιου υλικού, δίνοντας τη δική τους οπτική σχετικά με τις ανάγκες και τις προτεινόμενες λύσεις.

Και όλα αυτά σε μια πόλη γεμάτη φως, την Αθήνα στο τέλος του καλοκαιριού που δίνει μια μοναδική ευκαιρία προβολής της χώρας μας στους επισκέπτες, που θα έχουν πρόσβαση σε μουσεία και μοναδικά μνημεία που καθόρισαν την ανθρωπότητα.

«Το Συνέδριο φωτίζει σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας παιδιών και
εφήβων σε πολλές χώρες - κυρίως της Ευρώπης - και είναι ιδιαίτερα
επίκαιρο, δεδομένου ότι στη χώρα μας δημιουργούνται οι πρώτες ”φιλικές”
για εφήβους δομές - youth friendly - σύμφωνα με τις κατευθυντήριες
οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)», αναφέρει η Αναπλ.  Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρτεμις Τσίτσικα, που είναι πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου. 

Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι η Αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή εδώ :

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Διαδίκτυο κι ακραίες συμπεριφορές εφήβων: ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλΤέξας: Αυτός είναι ο έφηβος που σκόρπισε τον θάνατο στο δημοτικό σχολείοΜητσοτάκης: Θα είμαι δίπλα στον έφηβο που δέχεται bullying επειδή είναι gay
Keywords
Τυχαία Θέματα