Οδηγούμε το ήπια υβριδικό Kia Sportage 1.6lt με τους 150hp

Kia Sportage 1.6lt

Το νέο Kia Sportage έχει προσεγγίσει πολύ την ευρωπαϊκή αγορά χάρη στον σχεδιασμό και όλα τα καλά τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο μοντέλο. Η πέμπτη γενιά του, χαρακτηρίζεται η πιο ώριμη, η πιο καλή και ταυτόχρονα η πιο συμφέρουσα σε όλους τους τομείς. Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ο όμιλος Hyundai-Kia παρουσίασε μια νέα

πλατφόρμα, την επονομαζόμενη Ν3, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή σύγχρονων μοντέλων στη μικρομεσαία και μεσαία κατηγορία. Ως εκ τούτου, το Sportage δείχνει μια περισσότερο χρηστική, πρακτική, αλλά και διαφορετική παρουσία, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει πολλά τόσο στην εικόνα όσο και στη γενική διαχείρισή του.

Kia Sportage 1.6lt

Με την πρώτη ματιά, γίνεται φανερό πως το νέο Sportage δεν θυμίζει σε τίποτα όλα όσα είχαμε συνηθίσει. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του έχει αλλάξει πολύ, έχει αποκτήσει μια νέα και πιο όμορφη όψη, η οποία σε κάνει να σταματήσεις στον δρόμο και να το παρατηρήσεις ως απλός θεατής. Και πραγματικά, μόνο καλά λόγια θα έχεις να πεις. Το εξωτερικό του design συνδυάζει απαλές γραμμές και μυώδεις επιφάνειες, έχοντας στόχο να αναδείξουν τον δυναμισμό που αποπνέει, ό,τι χρειάζεται δηλαδή τούτη την εποχή ένα SUV. Από πλευράς συστήματος κίνησης, το αυτοκίνητο διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δίχως να χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητας, ενώ η συνδεσιμότητα, από την άλλη μεριά, βάζει τις βάσεις για τις επερχόμενες γενιές του.

Η πέμπτη γενιά του Sportage διαθέτει πολλά στοιχεία σχεδιαστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και η αρχή θα γίνει φυσικά από τη μεγάλη μάσκα που εκτείνεται σε όλο το πλάτος. Τη σκυτάλη παίρνει ο χαρακτηρισμός «Tiger Nose» της Kia, που συνδυάζεται με τα φώτα ημέρας και τους προβολείς LED. Και για να υπάρξει μια ελάχιστη αναφορά στο παρελθόν, στο πίσω μέρος παρατηρείται μια μικρή πινελιά, που παραπέμπει σε design που είχε υιοθετήσει παλαιότερα. Βέβαια, είναι πιο μοντέρνο.

Kia Sportage 1.6lt

Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία των Ασιατών δεν φανερώνεται μόνο στο εξωτερικό μέρος, αλλά και στον θάλαμο επιβατών του Sportage. Ο συνδυασμός, εδώ, έγκειται στις δυναμικές ακμές και τις ρέουσες γραμμές, χαρακτηρίζοντάς τον σύγχρονο, πρακτικό και χρηστικό. Δεν χρειάζεται να καταβάλει κάποιος σημαντική προσπάθεια για να περιηγηθεί στο μενού του συστήματος πολυμέσων ή να περάσει πολλή ώρα ψάχνοντας, καθώς όλα είναι εκεί, συμμαζεμένα και τακτοποιημένα. Στο επίπεδο εξοπλισμού Launch Edition, τόσο ο πίνακας οργάνων όσο και η οθόνη των πολυμέσων είναι 12,3 ιντσών, ενωμένες και διατρέχουν μαζί κάτι παραπάνω από το μισό μέρος του ταμπλό. Το ενιαίο σύνολο είναι πανοραμικό και σε κάνει να βρίσκεσαι κάπου αλλού, αφού το οπτικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται πολυτελές.

Ναι μεν το νέο Sportage δεν ανήκει στην πολυτελή κατηγορία, αλλά είναι έτσι κατασκευασμένα τα υλικά και ενσωματωμένα, που το μυαλό σου θα πάει κατ′ ευθείαν στην άλλη κατηγορία. Η ποιότητα κατασκευής είναι αναβαθμισμένη, μόνο που τα υλικά - εκεί όπου το μάτι δεν πηγαίνει ή δεν μπορεί να πάει - έχουν διαφορετική ποιότητα. Μικρό το κακό, όμως. Σε γενικές γραμμές, το εσωτερικό έχει καλής ποιότητας ύφασμα και δέρμα, τα εμπρός καθίσματα είναι άνετα με καλά επίπεδα πλευρικής στήριξης και μπορούν να συγκρατήσουν τα σώματα των επιβαινόντων. Μάλιστα, στις υψηλότερες εκδόσεις, διαθέτουν στο πίσω μέρος τους θύρα USB και κρεμάστρα, ακόμα ένα στοιχείο του νέου Sportage, που προσδίδει χρηστικότητα και πρακτικότητα. Οι πίσω θέσεις είναι άνετες και μπορούν να φιλοξενηθούν με ευκολία τρεις ενήλικες, οι οποίοι θα έχουν χώρο τόσο για τα γόνατά τους όσο και για τα κεφάλια τους. Η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ ανέρχεται στα 591 λίτρα και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.780, εφόσον αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Αυτά, χωρίζονται σε αναλογία 40:20:40 για περισσότερη ευκολία και διαχείριση.

Τι γίνεται κάτω από το καπό τώρα; Στη βασική του έκδοση εφοδιάζεται με έναν βενζινοκινητήρα 1.6 lt T-GDi με ισχύ 150 ίππους. Συνεργάζεται με ένα σύστημα 48V και με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η αρμονική λειτουργία όλων, επιτρέπει την απουσία θορύβων και κραδασμών, απλά θα χρειαστεί μερικές φορές ένα «κατέβασμα» στις σχέσεις, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερη διαθέσιμη ροπή και ορμή. Το 0-100χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 10,3 δευτερόλεπτα, η τελική που αναπτύσσει είναι 189χλμ./ώρα, με την κατανάλωση να ανέρχεται στα 6,5 λίτρα/100χλμ. και τις εκπομπές στα 147γρ./χλμ.
Στον δρόμο, η θετική αίσθηση που αποκομίζεις βλέποντάς το, συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Η σφιχτή ανάρτηση δεν είναι τόσο... σφιχτή, κάτι που σημαίνει πως οι ταλαντώσεις δε μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό στην καμπίνα, συμπέρασμα που εξήχθη από τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, που ρυθμίζουν τη σκληρότητά τους προκειμένου να επέλθει η άνεση και η ησυχία. Η κλίση του νέου Sportage στις στροφές δεν είναι μεγάλη, παρά το ύψος και την απόστασή του από το έδαφος, κάτι το οποίο δεν περιμένεις. Αρκεί φυσικά όλα να είναι μέσα ένα συγκεκριμένο όριο, καθώς όποιο αυτοκίνητο και να πιέσεις, θα αντιδράσει με τον δικό του τρόπο.

Το αυτοκίνητο, συμπερασματικά, είναι ένα σύγχρονο, καλοσχεδιασμένο και άνετο μοντέλο, το οποίο προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου Ευρωπαίου αγοραστή. Είναι αξιόπιστο, πλούσιο σε εξοπλισμό και η 7ετής εγγύησή του δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο και πιο συγκεκριμένα εκείνον τον πελάτη που ψάχνει κάτι ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠερισσότερο από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο εδώ και 20 χρόνια το VW TouranΤο μέγεθος του αυτοκινήτου έχει σημασία σε ενέργεια και περιβάλλονΤαξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα