Ο Τσόκλης δεν καταλαβαίνει γιατί έχει αξία η ζωή ενός μωρού - Του απάντησαν στο Twitter

Δυσάρεστη έκπληξη οι δηλώσεις του έλληνα εικαστικού Κώστα Τσόκλη οποίος μιλώντας σε εκπομπή στην ΕΡΤ φαίνεται να βάζει στο ζύγι την αξία του κάθε ανθρώπου, βάσει των δικών του προτεραιοτήτων και κριτηρίων, και εξηγεί ποιος θα πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει σε ένα νοσοκομείο που περιθάλπει ασθενείς με κορονοϊό εάν τα μέσα δεν επαρκούν για όλους.

Ο κ.Τσόκλης αναφέρεται στη διαλογή που αναγκάστηκαν να κάνουν γιατροί στην Ιταλία εκφράζοντας ένα δικαιολογημένο παράπονο για την αντιμετώπιση των τρίτης ηλικίας.

Φαίνεται

όμως να ξεχνά πως η επιλογή των γιατρών, όλα τα χρόνια σε τέτοιες περιπτώσεις-και κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασωλήνωση που είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον ανθρώπινο οργανισμό- γίνεται βάσει κριτηρίων που αφορούν την συνολική εικόνα της υγείας του ασθενούς. Και όσο και εάν είναι δυσάρεστο είναι λογικό ηλικιωμένοι -συνήθως και με υποκείμενα νοσήματα- να έχουν λιγότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί. Γι′ αυτό και επιλέγονται κατά κανόνα, αλλά όχι πάντα, άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Αυτό όμως που κάνει ακόμη πιο απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ.Τσόκλη, προκαλώντας δικαιολογημένη αντίδραση, είναι ότι και ο ίδιος κάνει αυτό που κατηγορεί δηλώνοντας πως και εκείνος θα έκανε επιλογή του ποιος θα ζήσει εάν χρειαζόταν, ζυγίζοντας όμως τη απόφασή του βάσει υποκειμενικών κριτηρίων θέτοντας θέμα διαφορετικής ”αξίας” του κάθε ανθρώπου.

Τι είπε στην εκπομπή «Art Week»:

«Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ’σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία, αναγνωρισμένη. Το παιδί δεν ξέρω».

Στη συνέχεια αναφέρεται με θλίψη στα περιστατικά ηλικιωμένων, φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας που έχασαν τη ζωή τους και φαίνεται πως ίσως να έχει μια διάθεση να διορθώσει την προηγούμενη δήλωση του ή να επεξηγήσει κάτι που παρεξηγήσαμε.

Αλλά η επόμενη δήλωση του δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς αναφερόμενος στην αναγκαστική διαλογή ασθενών που έκαναν ιατροί στη Ιταλία την περασμένη άνοιξη λέει: «Με ποιο δικαίωμα. Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήση η κυρά-Μαρία; Μα χίλιες φορές θα σκοτώσω τη κυρά-Μαρία εάν χρειαστεί. Βέβαια και την κυρά-Μαρία θέλω να ζήσει αλλά εάν μπει το πρόβλημα δεν θα σκεφτώ ότι η κυρά-Μαρία είναι17 χρονών και ο Πικάσο είναι 84».

Τσόκλης: "Ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο να ζήσει... χωρίς να ξέρουμε αν έχει μια αξία".
Πικάσο: "Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πως να παραμείνεις καλλιτέχνης όταν μεγαλώνεις".

Aris Chatzistefanou (@xstefanou) November 28, 2020

Αναστριχιαστικη η άποψη Τσόκλη περι διαλογής.Όσοι κατά τη γνώμη του δεν είναι διάνοιες και δεν έχουν διακριθεί στη ζωή είτε ειναι μωρά, είτε έφηβοι, είτε ηλικιωμένοι πρώτοι στην σειρά για τον υγειονομικό Καιάδα...

— Voula Kexagia (@bkex) November 28, 2020

Δεν μας εξήγησε όταν λέει αξία τι εννοεί; Αν γίνει ας πούμε υδραυλικός, δημόσιος υπάλληλος, άστεγος κλπ πρέπει να το αφήσουμε να πεθάνει; Ο φασισμός της αλαζονείας του Τσόκλη. Η ναζιστική ευγονική έλεγε ότι « μερικές ζωές είναι ανάξιες της ζωής».

— garoufo (@garoufo8) November 29, 2020

Όλα τα 'χαμε, ο Τσόκλης μας έλειπε να μοιράζει αριθμούς προτεραιότητας για το ποιοι αξίζουν να ζήσουν και ποιοι όχι.

Anna Chatzisofia (@AnnaChatzisofia) November 28, 2020

Ο Σαββόπουλος ήθελε τους μετανάστες στα ξερονησια, της Γαλάνη δεν της αρέσουν τα συσσίτια, ο Τσόκλης θέλει να ζήσει πάνω από το πτώμα της κυρά Μαρίας, βαριά βιομηχανία ο πολιτισμός στην Ελλάδα, κελ ντεκαντανς

— Σιγή προς τα μπρος (@podbyrin) November 28, 2020

Ο τσόκλης ζητάει προτεραιότητα στις μεθ για τους ηλικιωμενους που έχουν καταφέρει κάτι στη ζωή τους όπως αυτός γιατι δεν τον καλυπτει πλεον η ασφαλεια υγείας λόγω ηλικιας. Ειναι ο καπιταλισμός ηλίθιε. Εισαι αχρηστος σε σχεση μ'εναν νέο που εχει μεγαλύτερο προσδοκιμο ζωής. Γκεγκε?

— Andrea Κοκοβίλα (@cocobilly) November 28, 2020

Οι ναζιστικης φιλοσοφιας δηλώσεις του Τσόκλη χάνουν την απαξία τους επειδή τις είπε ο Τσόκλης; ή ο Τσόκλης λόγω της «καλλιτεχνίας» του δικαιούται να λέει δημόσια τέτοια πράγματα; Εν ολίγοις, ο σκατανθρωπος είναι λιγότερο σκατανθρωπος επειδή έχει κάνει 100 πίνακες στη ζωή του;

— GioDim_ (@tou_diaolou) November 28, 2020

Πικάσο vs κυρά -Μαρία?
Γιατί όχι Πικάσο vs #Τσοκλης, δηλαδή?

Εγώ ψηφίζω Πικάσο δαγκωτό.

— ☆SubComandante (@Herny_Rafael) November 29, 2020ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤ "Εθνικισμός των εμβολίων" ή πως η αλαζονεία των πλούσιων χωρών μπορεί να παρατείνει την πανδημία ΝΥΤ: Η δολοφονία στο Ιράν απειλεί να περιορίσει τις επιλογές Μπάιντεν
Keywords
Τυχαία Θέματα