Ο Ντόναλντ Τραμπ φύλαγε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά σε ντουζιέρες και μπάνια της οικίας του

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αποσφράγισαν την Παρασκευή κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο ότι έθεσε σε κίνδυνο ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα και σοβαρά μυστικά ασφαλείας των ΗΠΑ με τον τρόπο που χειρίστηκε το διαβαθμισμένο υλικό που πήρε μαζί του στο σπίτι του στη Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

δημοσιοποίησε τις ποινικές κατηγορίες την ίδια ημέρα κατά την οποία δύο από τους δικηγόρους του Τραμπ παραιτήθηκαν από την υπόθεση. Το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην προέδρου συμπεριλαμβάνει 37 ποινικές κατηγορίες, ανάμεσα τους μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.  Ένας πρώην βοηθός, ο Γουόλτ Ναούτα, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στην υπόθεση.

Ο Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο για την υπόθεση σε δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη 13/6, μία ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και πιθανά εγχώρια τρωτά σημεία σε περίπτωση επίθεσης.

Ένα έγγραφο αφορούσε την υποστήριξη μιας ξένης χώρας στην τρομοκρατία κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Τα απόρρητα αρχεία ήταν αποθηκευμένα σε ένα ντους, ένα μπάνιο, μια αίθουσα χορού και την κρεβατοκάμαρά της οικίας του στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με τις κατηγορίες

Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίουΤο πρώτο "φύλλο ποινής" του εγγράφου απαγγελίας κατηγοριών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο τον κατηγορεί για 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων και συνωμοσία για την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, φαίνεται μετά τη δημοσιοποίησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 9 Ιουνίου 2023.Το δεύτερο "φύλλο ποινής" του εγγράφου κατηγορίας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο τον κατηγορεί για 37 ποινικές κατηγορίες,Η τελευταία σελίδα που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Τζακ Σμιθ

Τα έγγραφα προέρχονταν από το Πεντάγωνο, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Τραμπ έδειξε σε ένα άλλο πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως ”σχέδιο επίθεσης” εναντίον άλλης χώρας.

Είπαν ότι ο Τραμπ συνωμότησε με τον Ναούτα για να κρατήσει απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο και να τα αποκρύψει από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο Nαούτα, ο οποίος εργαζόταν για τον Tραμπ στον Λευκό Οίκο και στο Mαρ-α-Λάγκο, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες στην υπόθεση.

Αυτή η εικόνα, που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει κουτιά με αρχεία σε μια αποθήκη στην έπαυλη Mar-a-Lago του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, τα οποία φωτογραφήθηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2021

Κατά τη διάρκεια ανάκρισης από το FBI στις 26 Μαΐου 2022, ο Nαούτα δήλωσε ψευδώς στο FBI ότι δεν γνώριζε πώς ορισμένα από τα έγγραφα κατέληξαν στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, ενώ στην πραγματικότητα συμμετείχε στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

H επαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει φωτογραφίες των κιβωτίων του Τραμπ σε μια  αίθουσα χορού, σε μια τουαλέτα και σε μια αποθήκη, όπου κάποια ήταν πεταμένα στο πάτωμα.

Ο Τραμπ διατηρούσε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα και στη λέσχη γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ. Η έπαυλη φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες καλεσμένους σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη των διαβαθμισμένων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τις εξωτερικές σχέσεις και τη συλλογή πληροφοριών.

Η απαγγελία κατηγοριών σε πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με ομοσπονδιακές κατηγορίες είναι κάτι το πρωτοφανές στην αμερικανική ιστορία και προκύπτει σε μια εποχή που ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το επόμενο έτος.

Η υποστήριξη του Τραμπ έχει παραμείνει σταθερή μέσα από πολλές αγωγές και σκάνδαλα, αλλά οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του την Παρασκευή θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με το ποιος θα λάβει το χρίσμα για να διεδικήσει την προεδρία στις επόμενες εκλογές

Οι ερευνητές κατέσχεσαν περίπου 13.000 έγγραφα από την έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Εκατό είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα, παρόλο που ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι όλα τα αρχεία με διαβαθμισμένη σήμανση είχαν επιστραφεί στην κυβέρνηση.

«ΕιΜΑΙ ΑΘΩΟΣ!» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αποχαρακτήρισε τα έγγραφα αυτά όσο ήταν πρόεδρος, αλλά οι δικηγόροι του αρνήθηκαν να προβάλουν αυτό το επιχείρημα στις δικαστικές καταθέσεις.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Αϊλίν Κάνον έχει αρχικά οριστεί να παρακολουθεί στην υπόθεση, δήλωσε την Παρασκευή πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα. Θα μπορούσε να προεδρεύσει και στη δίκη, δήλωσε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Κάνον, που διορίστηκε από τον Τραμπ το 2019, έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν αποφάσισε υπέρ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ένα κομβικό στάδιο της υπόθεσης και αργότερα η απόφασή της ανατράπηκε στην έφεση.

Η Κάνον θα καθορίσει, μεταξύ άλλων, πότε θα διεξαχθεί η δίκη και ποια θα είναι η ποινή του Τραμπ αν κριθεί ένοχος.

Πρόκειται για τη δεύτερη ποινική υπόθεση για τον Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να δικαστεί στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Μάρτιο σε μια πολιτειακή υπόθεση που απορρέει από την καταβολή χρημάτων για την αποσιώπηση της σχέσης του με μια πορνοστάρ.

Εάν κερδίσει και πάλι την προεδρία, ο Τραμπ, ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είναι σε θέση να παρεμποδίσει την ομοσπονδιακή υπόθεση, αλλά όχι την πολιτειακή στη Νέα Υόρκη.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην υπόθεση από τον δικηγόρο Τοντ Μπλανς, ο οποίος τον εκπροσωπεί σε ξεχωριστή ποινική υπόθεση στο Μανχάταν.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗΠΑ: Παραιτήθηκαν δύο δικηγόροι του Τραμπ – Παραπέμπεται και συνεργάτης τουΟ Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης θέλει να αγοράσει το CNNΗΠΑ: Ποινικές διώξεις βάσει νόμου περί κατασκοπείας σε βάρος του Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντόναλντ Τραμπ,ntonalnt trab