Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε μια Μαργαρίτα σύμφωνα με τους mixologists

A classic lime margarita on the rocks.

Είναι εύκολο να χαμογελάς στη σκέψη μιας Μαργαρίτας.

«Είναι το αγαπημένο κοκτέιλ στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό», λέει στην HuffPost ο Τζέρεμι Μπόεν, mixologist και συνιδρυτής της εταιρείας QNSY, που παρασκευάζει έτοιμα προς κατανάλωση κοκτέιλ.«Τα συστατικά είναι ευρέως διαθέσιμα, σχετικά φθηνά και δεν απαιτούν πολλά εργαλεία ή τεχνική.Επιπλέον, οι γεύσεις είναι αρκετά απλές για τον περιστασιακό καταναλωτή, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά εκλεπτυσμένες ώστε να ενθουσιάζουν

έναν γνώστη». 

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το ποτό έχει να κάνει με ευχάριστες στιγμές της ζωής.«Η Μαργαρίτα είναι για να γιορτάζουμε και να συναντιόμαστε με φίλους», αναφέρει η Άνα Μαρτίνεζ, υποδιευθυντής τροφίμων και ποτών και ειδική στα αποσταγμένα ποτά, στο ξενοδοχείο Hilton Los Cabos Beach & Golf Resort, στο Μεξικό.

Ωστόσο, όσο κι αν αυτό είναι ένα κοκτέιλ που συνδυάζεται με στιγμές χαλάρωσης και χαράς, απαιτεί επίσης προσοχή στη λεπτομέρεια και ισορροπία στην δημιουργία.

«Η παρασκευή μιας καλοφτιαγμένης Μαργαρίτας μοιάζει με το να χορεύεις τάνγκο», λέει μπαργούμα στο Ritz-Carlton Sarasota της Φλόριντα, Γκαμπριέλα Αμπαρόα. «Οι γεύσεις είναι εντελώς αντίθετες μεταξύ τους, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια».

Και, όπως κάθε καλό ποτό, έτσι και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να θέλουμε να απολαύσουμε μια ακόμα. «Μια τέλεια Μαργαρίτα θα πρέπει να μας κρατά σε έναν διαρκή κύκλο ανανέωσης, ενώ θα μας κάνει να διψάμε για άλλη μια», λέει ο υπεύθυνος ποτών του restaurant - bar Gracias Madre στο Γουέστγουντ της  Καλιφόρνια, Μάξουελ Ρις.

Οι ειδικοί προτιμούν ολόκληρο πάγο, όχι στο μπλέντερ

«Μια πραγματικά καλή Μαργαρίτα αραιώνει πολύ όταν την χτυπάμε στο μπλέντερ με πάγο», λέει η φωτογράφος πιάτων υψηλής γαστρονομίας, δημιουργός συνταγών και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Τζάκι Άλπερς.

«Σίγουρα προτιμώ την Μαργαρίτα με ολόκληρα παγάκια...», λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας αλκοολούχων ποτών, Black Yeti Beverage, Έρικ Τρούχαρτ.

«Μην με παρεξηγείτε, η Μαργαρίτα στο μπλέντερ είναι ένα πολύ ευχάριστο ποτό, χωρίς αμφιβολία.Αλλά αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι περίπλοκο, ενδιαφέρον και νόστιμο, με ολόκληρα παγάκια είναι ο καλύτερος τρόπος να ακολουθήσουμε».

Ένα εύκολο βήμα που ξεχνάμε

Πριν ξεκινήσουμε, βάζουμε το ποτήρι στην κατάψυξη.

«Μόνο ένα λεπτό στην κατάψυξη θα κρατήσει το κοκτέιλ μας κρύο όπως όταν χρησιμοποιούμε ζεστά πιάτα για να σερβίρουμε το φαγητό», λέει υπεύθυνος ποτών στο Coccoloba Bar & Grill του Kimpton Seafire Resort & Spa των Νήσων Κέιμαν, Τζιμ Ρίγκλεϊ.

Καλή ποιότητα πάγου

«Αν η γεύση του πάγου έχει πάρει μυρωδιές από τα υπόλοιπα προϊόντα που υπάρχουν στην κατάψυξη, η γεύση της Μαργαρίτας θα αλλοιωθεί», λέει ο Μάξουελ Ρις. Παράλληλα μεγάλο ρόλο παίζει και ο όγκος του πάγου. «Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι  συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο μέρος του πάγου μετατρέπεται σε νερό, κάτι που αναπόφευκτα επηρεάζει το ποτό μας. Έτσι αν χρησιμοποιούμε μικρό σε όγκο πάγο, αυτός θα λιώσει πολύ γρήγορα και θα καταλήξουμε να πίνουμε ένα ”ζουμί” που δεν είναι αρκετά κρύο».

Δεν χρειαζόμαστε ειδικά σέικερ. «Χτυπάμε την Μαργαρίτα σε σκεύος που μας διευκολύνει αρκεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συνταγής», λέει η Βάλερι Αλβαράδο της Pernod Ricard.

Ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστος. «Χτυπάμε για 5 έως 10 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σώμα θέλουμε», λέει ο υπεύθυνος ποτών του restaurant-bar, Lime Fresh Mexican Grill, Ήθαν Άλμπρεχτ-Καριέ. Δεν συμπεριφερόμαστε σαν τον Τομ Κρουζ στην ταινία Κοκτέιλ, χτυπώντας την ακατάπαυστα «γιατί θα γίνει νερό», λέει ο εμπορικός διευθυντής στο Ritz-Carlton Sarasota, Άντονι Άβιλες.

Dora Stone's Spicy Hibiscus Ice Margarita.Χρησιμοποιούμε την σωστή τεκίλα

Δεν ψάχνουμε για εξεζητημένο είδος τεκίλας. «Επιλέγουμε μια ποιοτική άσπρη τεκίλα, χωρίς να αδειάσουμε το πορτοφάλι μας. Η παλαιωμένη τεκίλα είναι υπέροχη για να την πίνεις μόνη της, αλλά κατά τη γνώμη μου, είναι παράταιρη σε μια μαργαρίτα»,  λέει ο Τζέρεμι Μπόουεν.

Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα. «Η τεκίλα πρέπει να προέρχεται από 100% αγαύη», λέει η Γκαμπριέλα Αμπαρόα,  λάτρης της άσπρης τεκίλα για την  «καθαρή της γεύση».

Η παρουσία της αγαύης στην τεκίλα είναι το κλειδί, λένε οι ειδικοί. «Κάθε τεκίλα που δεν γράφει “100% αγαύη” συνήθως αναμιγνύεται με άλλα υλικά όπως σιρόπια και εκχυλίσματα, οπότε την αποφεύγουμε», λέει ο εμπορικός διευθυντής τροφίμων και ποτών στο restaurant-bar Sabroso + Sorbo του The Notary Hotel, της Φιλαδέλφεια .

Καλό είναι να προσέχουμε την προέλευση της τεκίλα. «Η τεκίλα με προέλευση την περιοχή του Λος Άλτος, με αγαύη ψημένη στο φούρνο, αναδύουν την γεύση εσπεριδοειδών, φρούτων και ψητής αγαύης, αφήνοντας μια μοναδική επίγευση», λέει η Βάλερι Αλβαράδο.

Προσθέτουμε μόνο τα καλύτερα υλικά

Γλυκαντικά

Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν αγαύη ή απλό σιρόπι. «Χρησιμοποιούμε καλό βιολογικό νέκταρ αγαύης», λέει ο Ήθαν Άλμπρεχτ-Καριέ.

«Προτιμώ ένα ανοιχτό κεχριμπαρένιο, γιατί τα πιο σκούρα νέκταρ αγαύης τείνουν να υπερισχύουν και πρέπει να αραιωθούν».Από την άλλη πλευρά, πιθανότατα έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε στο ντουλάπι της κουζίνας μας για να φτιάξουμε απλό σιρόπι, αν προτιμάμε να το χρησιμοποιήσουμε.«Ξέρω ότι σε μερικούς αρέσει να χρησιμοποιούν αγαύη στις μαργαρίτες αλλά εγώ προτιμώ περισσότερο το απλό σιρόπι», λέει ο Τζέρειμι Μπόουεν.«Είναι πραγματικά απλό να το φτιάξεις.Χρησιμοποιούμε ίσα μέρη νερού και ζάχαρης, ζεστό τόσο όσο για να διαλυθεί η ζάχαρη».

Φρέσκος χυμός

Πιστεύω ειλικρινά ότι χωρίς φρέσκο χυμό λάιμ, οι μαργαρίτες δεν έχουν την όξινη γεύση και το οξύτητα που μόνο το λάιμ μπορεί να δώσει», δήλωσε ο κοκτέιλ influencer, Κάρλος Ρουίθ.

Το μοσχολέμονο, όπως αποδεικνύεται, φέρνει πολλά περισσότερα στο ποτό μας από απλά τον χυμό του.

«Ο χυμός των λάιμ προσθέτει έλαια που προέρχονται από τη φλούδα», λέει ο ιδρυτής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Mixly Cocktail Co., Στιούραντ Γιούρτζικ «Τα έλαια εσπεριδοειδών έχουν φανταστικό άρωμα και προσθέτουν ένταση στην γεύση του κοκτέιλ».

Αφού μάθουμε την τέχνη του χυμού λάιμ, μπορεί αν θέλετε να πειραματιστούμε με γεύσεις προσθέτοντας άλλα φρέσκα υλικά.«Η προσθήκη φρεσκοκομμένου jalapeño, μάνγκο, φράουλας, αβοκάντο ή ακόμα και κόλιανδρου θα ανεβάσει τη μαργαρίτα σας», λέει η Βάλερι Αλβαράδο.

Dora Stone's Frozen Prickly Pear Margarita.

Αλάτι

Το αλάτι στο χείλος του ποτηριού έχει δύο όψεις. Άλλοι το λατρεύουν και άλλοι το απεχθάνονται. Ο Τζιμ Ρίγκλεϊ, είναι υπέρ της χρήσης του

«Το καλό αλάτι είναι απαραίτητο. Χρησιμοποιούμε θαλασσινό αλάτι για την κλασσική συνταγή και πικάντικο αλάτι, για την Spicy Μαργαρίτα. Ένα άλλο φανταστικό στοιχείο είναι το αλάτι Gusano, ένα μεξικάνικο αλάτι που χρησιμοποιεί το ”σκουλήκι”, που τρέφεται από ώριμες αγαύες. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε καπνιστό αλάτι από ξυλόφυλλο, για Mezcal Μαργαρίτα».

Αλλά δεν είναι όλοι υπέρ του αλατιού. Σύμφωνα με τον Κάρλος Κρόνεν, ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή της The Bartender Company, μιας υπηρεσίας bartending για κινητά, δεν είναι καλή ιδέα.

«Το αλάτι σκοτώνει τον ουρανίσκο μας, επομένως ένα αλατισμένο χείλος συνιστάται μόνο όταν χρησιμοποιούμε τεκίλα χαμηλής ποιότητας», είπε.

Κάπου στη μέση της συζήτησης για το αλάτι βρίσκεται η Αλίσια Πέρι, γενική διευθύντρια του μπαρ Polite Provisions, στο Σαν Ντιέγκο. «Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσω αλάτι πάντα ρωτάω τον πελάτη, γιατί το αλάτι δεν είναι για όλους. Προσωπικά προτιμώ να υπάρχει αλάτι σε μόνο ένα μέρος στο χείλος του ποτηριού, ούτως ώστε να έχω την επιλογή σε κάθε γουλιά».

Γαρνιτούρες

Χρησιμοποιούμε φέτες από φρέσκα εσπεριδοειδή , φρέσκες πιπεριές ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.Ίσως δοκιμάσουμε τοπικά υλικά για να φτιάξουμε μια Μαργαρίτα πραγματικά «δική μας».

Η Τζάκι Άλπερ απόλαυσε στο El Crisol mezcal bar στην Τούσον, μια μοναδική γαρνιτούρα.«Τελείωσε με μια αποξηραμένη φέτα λάιμ και φύλλα κρεόσωτου», Αυτά τα φύλλα προέρχονται από έναν θάμνο που φυτρώνει στην Τούσον και απελευθερώνει μια γλυκιά μυρωδιά κάθε φορά που βρέχει ή όταν έρχεται σε επαφή με υγρό στοιχείο, όπως όταν μπαίνει σε ποτό. Η τέλεια έκφραση μιας Μαργαρίτας μέσα από την έρημο της Τούσον, πέρα από κάθε άποψη».

Πικάντικη πινελιά

Η Ντόρα Στόουν, food blogger για vegan μεξικάνικες συνταγές, λατρεύει την Spicy Μαργαρίτα. Στον ιστότοπο της περιλαμβάνει μια δημοφιλή συνταγή για  Spicy Hibiscus Ice Margarita. Ένα ακόμα tip από την Ντόρα Στόουν είναι να «προσθέσουμε ζαχαρωμένα jalapeños ή σκόνη τσίλι στο χείλος του ποτηριού, όπως στην δημοφιλή mango chamoy margarita».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ συναρπαστική ιστορία του μοχίτοΤέσσερα δροσιστικά κοκτέιλ που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα στο σπίτιΤο καλύτερο κοκτέιλ στον κόσμο είναι ελληνικό σύμφωνα με το Time Out- Ποιο είναι, πού θα το πιείτε
Keywords
Τυχαία Θέματα