Ο δράστης του μακελειού στο Λας Βέγκας διέθετε ένα τεράστιο οπλοστάσιο χάρη στη χαλαρή αμερικανική νομοθεσία

Περισσότερα από 40 πυροβόλα όπλα, χιλιάδες σφαίρες και εξαρτήματα για τη μετατροπή των όπλων σε αυτόματα είχε στην κατοχή του ο συνταξιούχος Στίβεν Πάντοκ που φέρεται να διέπραξε το μακελειό στο Λας Βέγκας. Στις ΗΠΑ εξάλλου η οπλοκατοχή δεν είναι δύσκολη και πάνω απ' όλα είναι νόμιμη.

Αν και οι ΗΠΑ είναι γνωστές για τη χαλαρή νομοθεσία τους αναφορικά με την αγορά όπλων, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην πώληση πολλών όπλων στον ίδιο άνθρωπο. Ωστόσο δεν
είναι δύσκολο να παρακαμφθούν.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Στίβεν Πάντοκ: Όσα είναι γνωστά για τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στο Λας Βέγκας

Τα περισσότερα όπλα αγοράζονται από πωλητές που διαθέτουν ομοσπονδιακή άδεια και πρέπει να ελέγχουν το ποινικό μητρώο των πελατών τους. Το FBI ελέγχει στη συνέχεια αν το όνομα του αγοραστή περιλαμβάνεται στις βάσεις δεδομένων, στις οποίες καταγράφονται τα ονόματα σεσημασμένων κακοποιών.

Όμως αυτές οι βάσεις δεν είναι πάντα πλήρεις, διότι βασίζονται σε συχνά ελλιπείς πληροφορίες που λαμβάνουν από τις αμερικανικές Πολιτείες. Με αυτό τον τρόπο ο Ντίλαν Ρουφ, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στο Τσάρλεστον τον Ιούνιο του 2015, κατάφερε να αγοράσει όπλο παρόλο που είχε συλληφθεί στο παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών.

Γίνονται έλεγχοι, υπογραμμίζει η Λόρα Κατιγέτα, νομική διευθύντρια μιας ομάδας πίεσης κατά των βίαιων εγκλημάτων με πυροβόλα όπλα, της Law Centre to Prevent Gun Violence.

Οι εγκεκριμένοι πωλητές, οι οποίοι πωλούν το 60% του συνόλου των όπλων, πρέπει επίσης να ενημερώνουν την ομοσπονδιακή υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού και Όπλων (ATF) όταν ένα άτομο αγοράζει περισσότερα από δύο όπλα σε διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, «η αστυνομία δεν είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει έρευνα», εξηγεί η Κατιγέτα.

Μόνο σε τρεις Πολιτείες –στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ— απαγορεύεται η πώληση περισσότερων του ενός όπλου στο ίδιο άτομο για διάστημα από 30 έως 90 ημέρες. Ωστόσο, αλλού, οι ΗΠΑ είναι πρακτικά μια ελεύθερη αγορά, με τους ιδιοκτήτες όπλων που αποφασίζουν να πουλήσουν τα όπλα τους να μην είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν το ποινικό μητρώο του νέου αγοραστή.

Και όταν κάποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο, όπως ο Στίβεν Πάντοκ, τίποτε δεν τον εμποδίζει να αγοράσει όσα όπλα θέλει. Κυρίως στη Νεβάδα, την Πολιτεία όπου βρίσκεται το Λας Βέγκας, όπου η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα χαλαρή.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ενημερωθεί η ATF ή το FBI», τονίζει η Κατιγέτα.

Ο Πάντοκ κατάφερε να προκαλέσει τόσους νεκρούς καθώς είχε μετατρέψει τα όπλα που διέθετε σε αυτόματα. Μεταξύ των περίπου 20 όπλων που εντοπίστηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Mandalay Bay του Λας Βέγκας, από όπου σκόρπισε τον θάνατο, βρέθηκαν 12 πυροβόλα όπλα που είχαν μετατραπεί ώστε να μπορούν να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες χωρίς να χρειάζεται να πιέσει τη σκανδάλη ο συνταξιούχος, σύμφωνα με την ATF.

Τα αυτόματα όπλα απαγορεύονται στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980, όμως είναι εύκολο να μετατραπούν τα ημιαυτόματα, όπως το AK47, που είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Η μετατροπή αυτή κοστίζει μόλις 40 δολάρια.

Με μόλις 99 δολάρια μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ημιαυτόματο όπλο ένας μηχανισμός, με την ονομασία bump stock, ο οποίος του επιτρέπει με ένα πάτημα της σκανδάλης να συνεχίσει να πυροβολεί μέχρι να αδειάσει ο γεμιστήρας του. Μάλιστα τα εξαρτήματα αυτά πωλούνται συνοδευόμενα από πιστοποιητικό της ATF.

«Η κατάταξη των εξαρτημάτων αυτών εξαρτάται από το αν αλλάζουν μηχανικά τη λειτουργία του όπλου για να το κάνουν να πυροβολεί εντελώς αυτόματα», εξήγησε μια αξιωματούχος της ATF, η Τζιλ Σνάιντερ.

Ο μηχανισμός bump stock «δεν τροποποιεί μηχανικά ένα όπλο», γεγονός που τον «καθιστά νόμιμο βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα