Ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης

Η ανάπτυξη της ακριτικής Γαύδου με την παράλληλη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νησιού καθώς και του πολιτισμικού του χαρακτήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο δημοτικό σχολείο του ακριτικού νησιού στο Καστρί. Το στίγμα της ανάπτυξης του νησιού έδωσε με την παρουσία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι η πολιτεία θα στηρίξει το ακριτικό νησί , ενώ το « παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης η δήμαρχος
Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Ακαδημαϊκές Κοινότητας και κάτοικοι της Γαύδου.

Από το ακριτικό νησί ο κ Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης.

Διαχωρίζουν τις περιοχές σε οικιστικές, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε περιοχές προστασίας και σε περιοχές ελέγχου χρήσης γης.

Παράλληλα ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να αποκτήσει το νησί ενεργειακή αυτονομία και όπως ειπώθηκε ήδη στη Γαύδο λειτουργεί υβριδικός σταθμός ενέργειας που σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας καλύπτει το νησί.
« Έχουμε μπει σε μια άλλη περίοδο και ήδη αναζητούμε λύσεις που θα είναι διαφορετικής κλίμακας ,περισσότερο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Σταθάκης .

Στα έργα υποδομής της Γαύδου τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τα οποία θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

«Η Γαύδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού, » τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ακριτικού νησιού και τη βελτίωση των υποδομών .
Όπως ανέφερε , δόθηκαν 439.000 ευρώ για το δρόμο Καστρί-'Αμπελος και 335.000 ευρώ για την τοπική οδοποιία στο λιμάνι.
Για τον εξοπλισμό για τη σήμανση των περιπατητικών μονοπατιών 111.000 ευρώ , για αναπλάσεις οικισμών 381.000 ευρώ και για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης 414.000 ευρώ.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το δήμο είναι έτοιμη να εντάξει για χρηματοδότηση νέα αναπτυξιακά έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι η στήριξη των ακριτών της Γαύδου έχει συμβολική αλλά κυρίως ουσιαστική σημασία.

Η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την πολιτεία και την Περιφέρεια είναι το νησί να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για τα μικρά νησιά της Ευρώπης και της χώρας μας.
Την ημερίδα με τίτλο « Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη Γαύδο», οργάνωσε η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας το πρωί της Κυριακής προγραμματίζεται συμμετοχική περιήγηση στο νησί από κατοίκους του που περιελάμβανε αναγνώριση και κατανόηση του τόπου, του τοπίου και της ιστορίας καθώς και καταγραφή σύγχρονων προβλημάτων και μελλοντικών δυνατοτήτων.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα