Ο Αγιος Βαλεντίνος πλησιάζει αλλά δεν μας τρομάζει

Μετά από τόσο καιρό, ο μήνας Ιανουάριος τελείωσε επιτέλους. Ας πούμε αντίο στον «στεγνό Ιανουάριο» (Dry Jan), αυτό το γελοίο πρόγραμμα διατροφής που δεν ακολουθήσαμε, κι ας καλωσορίσουμε τον Φεβρουάριο και την ημέρα πληρωμής. Αν και είναι σύντομος και γλυκός μήνας, υπάρχει μια ημερομηνία που (τον κάνει να) ξεχωρίζει.

... Φυσικά η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η ημέρα της αγάπης τείνει

να φέρει (στην επιφάνεια) ανάμεικτες απόψεις. Για μερικούς, είναι κλισέ ή κιτς να είναι ενθουσιασμένοι με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μπορούμε να δείξουμε αγάπη στον/στην σύντροφό μας, τους φίλους ή την οικογένειά μας οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, οπότε γιατί να το χρησιμοποιήσουμε μια μέρα για να κάνουμε κάποιον να νιώσει ιδιαίτερα ξεχωριστός;

Επιπλέον, η Τζέσικα Αλντερσον – ειδικός σχέσεων στο So Syncd – λέει ότι «μερικοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα με την ιδέα να δηλώσουν δημόσια την αγάπη τους με πολύ ορατό τρόπο, επειδή τη βλέπουν ως ψεύτικη ή αξιοθρήνητη». 

i hate valentines day i hate it so much

— sima hater era (@zmntiii) February 1, 2023

«Μερικοί άνθρωποι απλά δεν πιστεύουν στον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου επειδή αποφεύγουν την παράδοση και πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη (γιορτή) ή (δεν θέλουν να) γιορτάζουν οτιδήποτε σε μια φαινομενικά αυθαίρετη ημέρα. Μπορούν να το δουν ως μια αναγκαστική εκδήλωση στοργής που δεν έχει αυθεντική πηγή», προσθέτει.

Είναι επίσης το όνειρο του καπιταλιστή. Ροζ καρδιές, σοκολάτα και λουλούδια -  όλα εκτίθενται (στις βιτρίνες) για να αγοραστούν κατά δεκάδες. «Μερικοί άνθρωποι βλέπουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως μια υπερβολικά εμπορευματοποιημένη γιορτή που ενθαρρύνει τις υπερβολικές δαπάνες για δώρα και άλλα αντικείμενα», προσθέτει η ίδια.

Υπάρχει επίσης κοινωνική πίεση που μας ασκείται για να γιορτάσουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους να ρωτούν ο ένας τον άλλον εάν έχουν σχέδια για την ημέρα ή να συγκρίνουν τα δώρα που έχουν λάβει», λέει ακόμα η Αλντερσον.

Παρόλο που τα γνωρίζω όλα αυτά, εξακολουθώ να λατρεύω την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να περιποιηθούμε τους αγαπημένους μας και να δείξουμε (το ενδιαφέρον μας) σε κάποιον που πραγματικά αγαπάμε κι εκτιμάμε. Η μέρα δεν χρειάζεται να επικεντρώνεται γύρω από ρομαντικές σχέσεις, μπορούμε να περάσουμε τη μέρα μόνοι μας, με τους φίλους μας ή με την οικογένειά μας. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να απολαύσουμε τη μέρα. «Θα πρέπει απλώς να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για εμάς ως ζευγάρι», συμπληρώνει η Αντερσον. 

«Είτε γιορτάζουμε τη μέρα με ένα ρομαντικό δείπνο, (ή) απλά αγκαλιαζόμαστε στον καναπέ ή επιλέγουμε να μην το γιορτάσουμε καθόλου, αν αυτό είναι που μας ταιριάζει, τότε ας το συνεχίσουμε». 

Ακόμα κι αν είμαστε ελεύθεροι ή απλώς έχουμε χωρίσει, δεν χρειάζεται (αυτή) να είναι μια απαίσια μέρα

Εάν μόλις μας έχουν παρατήσει, ή περνάμε φάση χωρισμού, η μέρα θα μπορούσε να είναι μια υπενθύμιση του τι θα μπορούσε να ήταν. «Για τους ανθρώπους που μπορεί να τους έχουν παρατήσει, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να έρθει (από κοινού με) μια σειρά από περίπλοκα συναισθήματα. Ενώ το να βλέπουμε ευτυχισμένα ζευγάρια μπορεί να είναι μια υπενθύμιση του τι έχουμε χάσει», αναφέρει ακόμα η Αλντερσον. 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Για την ακρίβεια, η Αλντερσον έχει μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμενα απολαύσουμε τη μέρα:

«Πρώτον, είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας και νιώθοντάς τα χωρίς τα κρίνουμε. Τα συναισθήματά μας είναι αληθινά και έγκυρα, επομένως είναι σημαντικό να μην τα καταπιέζουμε. Οπότε, ας μην επικρίνουμε τον εαυτό μας επειδή νιώθουμε λύπη»...

«Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω κι ας σκεφτούμε συνειδητά πώς να πλαισιώσουμε τις σκέψεις μας».

«Αντί να λέμε στον εαυτό μας ότι είμαστε οι μόνοι που είμαστε ελεύθεροι, ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι αν υπάρχουν τόσα πολλά ζευγάρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται και το ταίρι μας εκεί έξω. Ουσιαστικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως πηγή έμπνευσης αντί να τη σκεφτόμαστε ως σημείο έλλειψης. Αυτό είναι εξαιρετικά δυνατό (συναίσθημα)», προσθέτει ακόμα.

Εάν αισθανόμαστε ότι θα μας φανεί δύσκολη η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας οργανώσουμε μια διασκεδαστική βραδιά με φίλους ή μια ευχάριστη δραστηριότητα για εμάς...

Τέλος, ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο για να εστιάσουμε στα θετικά του να είμαστε ελεύθεροι. «Οταν υπάρχει ελευθερία, παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις και έχουμε περισσότερο χρόνο να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Την επόμενη χρονιά, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με κάποια από αυτά τα πράγματα, γι′ αυτό ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από φέτος».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τριαντάφυλλο, το μονόπετρο του Αγίου ΒαλεντίνουΠέντε κλασικές ρομαντικές κομεντί για τον Άγιο ΒαλεντίνοΔώρα για τον Αγιο Βαλεντίνο της πανδημίας
Keywords
Τυχαία Θέματα