Νέος γύρος έντασης και ανησυχία για την παγκοσμία ειρήνη μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νέος γύρος έντασης στην κορεατική χερσόνησο και ανησυχία για την παγκόσμια ειρήνη μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι», απάντησε ο Τραμπ ο οποίος στις αρχές Αυγούστου είχε επισημάνει προς την Πιονγιανγκ πως «οι απειλές, αν συνεχιστούν, θα απαντηθούν με φωτιά και οργή, όπως δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Για την εξέλιξη η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ
ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη.

Όταν ο Κιμ πάτησε το «κουμπί»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να τον καταρρίψουν τον πύραυλο. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται δήλωσαν ότι ο πύραυλος με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι ήταν ένας KN-17 ή Hwasong-12.

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.

Οι αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο τραπέζι.

«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ και επεσήμανε πως «απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνήθηκε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Η Κίνα εκτίμησε σήμερα ότι η κρίση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον σε σημείο «καμπής» και ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις και οι κυρώσεις» εναντίον της Βόρειας Κορέας «δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά το πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε από το Αμπού Ντάμπι , την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλου και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες.

«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο» αναφέρεται στη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την οργή της χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, μια «απερίσκεπτη πρόκληση», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)
Keywords
Τυχαία Θέματα