Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones από τους Χούθι της Υεμένης
Οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν εκ νέου την Παρασκευή drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους, έπειτα από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους σε διάφορες περιοχές της Υεμένης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Αναχαιτίστηκαν τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) των Χούθι —τρία πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ένα πάνω από τον Κόλπο του Άντεν—, ενώ πέμπτο drone κατέπεσε στη θάλασσα, ανακοίνωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
Οι αντάρτες εκτόξευσαν επίσης δυο πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) προς την κατεύθυνση του Κόλπου του Άντεν, χωρίς πάντως να αναφερθούν «ούτε τραυματισμοί ούτε ζημιές», πρόσθεσε η CENTCOM.
Νωρίτερα χθες, οι Χούθι απείλησαν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων κινούμενων ανοικτά της Υεμένης, μετά τους νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεών τους, στους οποίους σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, κατ’ αυτούς.
Ο απολογισμός αυτός, που το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο, είναι ανάμεσα στους βαρύτερους που έχουν ανακοινώσει οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες αφότου οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τον Ιανουάριο να πλήττουν θέσεις τους, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Οι κοινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοχοποίησαν 13 εγκαταστάσεις των ανταρτών και σκοπός ήταν να προληφθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε η CENTCOM.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και κατόπιν πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τονίζοντας πως δρα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.
Τόσο οι Χούθι όσο και η Χαμάς ανήκουν στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων που εχθρεύονται το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ —ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο— συγκρότησαν τον Δεκέμβριο διεθνή δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Ναυτική δύναμη ανέπτυξε επίσης νωρίτερα φέτος η ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, συχνά σε συνεργασία με αυτές της Βρετανίας, πλήττουν οπλικά συστήματα και εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Gwyneth Paltrow συναντήθηκε με τον πρώην σύζυγό της στην αποφοίτηση του γιου τους, Moses
- Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των γονιών: Νεκρό ξαφνικά μέσα στο σπίτι του 13,5 ετών κοριτσάκι, σε σoκ οι γονείς
- Βρετανία - «Είσαι τέλεια, δώσε μου το χέρι σου» - «Πέρασε πολλή ώρα, πρέπει να φάμε»: Τι... ψιθύριζαν Κάρολος και Νταϊάνα τη μέρα του γάμου τους
- Όταν ένας χαρτοπαίκτης του υποκόσμου σκότωσε έναν Έλληνα πρωθυπουργό
- Χωρίς τέλος το θρίλερ στα Άνω Λιόσια: Κεφάλι και πόδια εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμάτων κοντά στο σπίτι με το απανθρακωμένο πτώμα
- Ρόδος: Kοριτσάκι 3 ετών έπεσε από μπαλκόνι - Συνελήφθη η μητέρα της
- Νότιο Πήλιο: Σε γυναίκα από την Αυστρία ανήκει η σορός που απανθρακώθηκε μέσα σε αυτοκίνητο
- Famagusta: Η αλήθεια στο φως, 50 χρόνια μετά - Τι θα δούμε στο συνταρακτικό φινάλε
- Καστοριά: Σε κατάσταση αμόκ 38χρονος - Βγήκε στους δρόμους με μαχαίρι
- Γιάλτρα: Η παραλία κοντά στην ΑΘήνα που θα σας κάνει να «κολλήσετε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η αμυντική στρατηγική της ΕΕ και οι βιομηχανίες όπλων
- Η ελληνική περιφέρεια σε παρακμή - Δυνατότητες ανασύστασης της υπαίθρου
- Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones από τους Χούθι της Υεμένης
- «Ώρα να τελειώσει ο πόλεμος»: Τι περιλαμβάνει η ισραηλινή πρόταση για τη Γάζα- «θετική» η Χαμάς
- Γιατί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής και νοητικής υγείας
- Βόλος: Γυναίκα απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της μετά την εκτροπή του
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones από τους Χούθι της Υεμένης
- Βόλος: Γυναίκα απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της μετά την εκτροπή του
- Η ελληνική περιφέρεια σε παρακμή - Δυνατότητες ανασύστασης της υπαίθρου
- Γιατί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ψυχικής και νοητικής υγείας
- «Ώρα να τελειώσει ο πόλεμος»: Τι περιλαμβάνει η ισραηλινή πρόταση για τη Γάζα- «θετική» η Χαμάς
- Η αμυντική στρατηγική της ΕΕ και οι βιομηχανίες όπλων
- Γερμανία: 25χρονος Αφγανός ο δράστης της επίθεσης σε ακροδεξιό πολιτικό στο Μανχάιμ
- Μετά την καταδίκη του ο Τραμπ συγκέντρωσε σε 24 ώρες πάνω από 50 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το μήνυμα των φίλων του Παναθηναϊκού στους παίκτες της ομάδας – Φωτογραφίες από το… ταξίδι στα αστέρια
- Επτά νησιά ιδανικά για αξέχαστες διακοπές τον Ιούνιο
- Conference League: Κορυφαία δεκάδα με Τζολάκη και Κοτάρσκι από την UEFA
- Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με τις δηλώσεις για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Τα πρόστιμα
- Την οδύνη του εκφράζει ο ΣΦΕΑ 1967-1974 για τον θάνατο του Γιάννη Γκιργκούδη
- Πάτρα: Εργαζόμενοι του δήμου καθαρίζουν χώρους που έχουν γίνει χωματερές (φωτο)
- Καρκίνος στην παιδική ηλικία: Το 80% των ασθενών μπορούν να γίνουν καλά
- Ευρωεκλογές 2024: Ποιο κόμμα σας ταιριάζει – Ηλεκτρονικός σύμβουλος απαντά
- Νετανιάχου: Μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα με «καταστροφή» της Χαμάς και απελευθέρωση όλων των ομήρων