Νέα δεδομένα για τη φύση: Βοτανολόγοι εντόπισαν 33 «σκοτεινά σημεία» με χιλιάδες άγνωστα φυτά

Βοτανολόγοι έχουν εντοπίσει 33 «σκοτεινά σημεία» σε όλο τον κόσμο όπου χιλιάδες είδη φυτών περιμένουν πιθανώς να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από έναν φοίνικα στο Βόρνεο που ανθίζει κάτω από τη γη μέχρι μια παράξενη ορχιδέα στη Μαδαγασκάρης, οι ερευνητές εξακολουθούν να κάνουν δεκάδες νέες ανακαλύψεις ειδών κάθε χρόνο.

Αλλά με περισσότερα από 100.000 είδη φυτών που πιστεύεται ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί, η πλειονότητα των οποίων θεωρείται ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση, ένα νέο έργο με επικεφαλής τον Βασιλικό

Βοτανικό Κήπο του Kew αναδεικνύει μέρη του κόσμου όπου οι βοτανολόγοι θα πρέπει να επικεντρώσουν την έρευνά τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Phytologist, βασίζεται σε ανάλυση ερευνητών στο Kew που διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα όλων των μη περιγραφόμενων φυτικών ειδών ήταν πιθανό να απειληθούν με εξαφάνιση.

Ο καθηγητής Alexandre Antonelli, διευθυντής επιστήμης στο Kew και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι η έρευνα είχε στόχο να βοηθήσει στην καλύτερη στόχευση της διατήρησης και στην επιτάχυνση του ρυθμού ανακάλυψης φυτών, προειδοποιώντας ότι πολλά είδη θα εξαφανιστούν πριν γίνουν γνωστά στην επιστήμη.

«Προστατεύουμε το 30% του πλανήτη μέχρι αυτή τη δεκαετία σύμφωνα με τους τρέχοντες στόχους του ΟΗΕ - αλλά δεν ξέρουμε ποιες περιοχές να προστατεύσουμε αν δεν έχουμε τις σωστές πληροφορίες», είπε ο Antonelli.

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι βιολόγοι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην τεκμηρίωση της βιοποικιλότητας. Έχουμε επιστρέψει στα ίδια μέρη ξανά και ξανά και έχουμε παραμελήσει ορισμένες περιοχές που μπορεί να περιέχουν πολλά είδη», είπε.

Οι περισσότερες από τις περιοχές βρίσκονται στην Ασία, η οποία έχει 22 περιοχές που έχουν καταγραφεί ως προς περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Σουμάτρα, των ανατολικών Ιμαλαΐων, του Ασάμ στην Ινδία και του Βιετνάμ. Στην Αφρική, οι επαρχίες του Ακρωτηρίου της Μαδαγασκάρης και της Νότιας Αφρικής εντοπίστηκαν, ενώ η Κολομβία, το Περού και η νοτιοανατολική Βραζιλία ήταν περιοχές που επισημάνθηκαν στη Νότια Αμερική.

Ο Δρ Samuel Pironon, λέκτορας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης στο Kew και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, δήλωσε: «Όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της φυτικής βιοποικιλότητας. Πώς το κάνουμε αυτό αν δεν ξέρουμε για ποιο είδος μιλάμε ή ποια είναι η βιοποικιλότητα και πού μπορούμε να την αποκαταστήσουμε;».

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συλλέγουν τα ίδια είδη λόγω των αυστηρών διεθνών νόμων για τη μετακίνηση της βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη, καθώς και ότι απειλούν την επιβίωση των ειδών, αλλά είπαν ότι η λήψη φωτογραφιών φυτών σε αυτές τις περιοχές και η κοινοποίησή τους στην επιστήμη των πολιτών οι πλατφόρμες θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Τον επόμενο μήνα, οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα Cop16 στο Κάλι της Κολομβίας, για πρώτη φορά από τότε που συμφώνησαν το 2022 σε στόχους για την πρόληψη της απώλειας ζωής στη Γη αυτή τη δεκαετία.

Related...Φυτά ιδανικά για το μπάνιο μας: Τα καλύτερα για έξω αλλά και μέσα στο ντουςΝέο εργαλείο επιτρέπει στους ανθρώπους να «μιλούν» στα φυτάΤα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικές «κραυγές» όταν αγχώνονται
Keywords
Τυχαία Θέματα