Ναυάγιο στη Ρόδο: Δεκάδες μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη βύθιση του σκάφους

Αυτή η φωτογραφία που δόθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα δείχνει μετανάστες σε λιμάνι στο νησί της Κω, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, μετά από επιχείρηση διάσωσης την Τετάρτη, Αυγ. 10, 2022. Οι ελληνικές αρχές διεξήγαγαν μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την Τετάρτη για δεκάδες ανθρώπους που πιστεύεται ότι αγνοούνται στη θάλασσα ανατολικά της νήσου Καρπάθου, αφού βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σκάφος που μετέφερε έως και 80 μετανάστες προς την Ιταλία. Η ακτοφυλακή είπε ότι 29 άνδρες διασώθηκαν
33 ναυτικά μίλια (38 μίλια, 61 χιλιόμετρα) ανοιχτά της Καρπάθου, ένα νοτιοανατολικό νησί μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. (Ελληνική Ακτοφυλακή μέσω AP)

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα για δεκάδες μετανάστες που αγνοούνται μετά τη βύθιση του σκάφους στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

Μεταξύ 30 και 50 ο αριθμός των αγνοουμένων

Στην Κω μεταφέρθηκαν οι 29 διασωθέντες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας, αλλά και δύο Τούρκοι που ήταν οι μόνοι που φορούσαν σωσίβιο, γεγονός που δημιούργησε υποψίες στις αρχές.

Οι φωτογραφίες τους έχουν σταλεί στην Κω και αναμένεται να αναγνωριστούν ως οι διακινητές τους.

Αν και σύμφωνα με αρχικές μαρτυρίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν 80, τελικά ο αριθμός δεν είναι εξακριβωμένος.

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από τρεις ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Ξεχωριστά, η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέσωσε πέντε άτομα μετά από βύθιση πλοίου που μετέφερε μετανάστες 40 ναυτικά μίλια (46 μίλια, 74 χιλιόμετρα) νότια του ελληνικού νησιού της Ρόδου. Ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές κατεύθυναν ένα εμπορικό πλοίο στην περιοχή, το οποίο παρέλαβε 27 επιζώντες.

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί το σκάφος βυθίστηκε, αλλά οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι αντίξοες, με ισχυρούς ανέμους άνω των 6 μποφόρ, και κυματώδη θάλασσα, δήλωσαν οι αρχές.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή 38 ν.μ. νότια ν. Ρόδου, εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζονται τα εξής:

Το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που διέσωσε δύο (02) εκ των είκοσι εννέα (29) μέχρι στιγμής διασωθέντων αλλοδαπών, τους έχει μεταφέρει στη ν. Κάρπαθο.

Το Δ/Ξ ελληνικής σημαίας που περισυνέλεξε τους υπόλοιπους είκοσι επτά (27) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών βρίσκεται εν πλω προς τον λιμένα Καρδάμαινας ν. Κω, προκειμένου να τους αποβιβάσει.

Στην επιχείρηση που συνεχίζεται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι ΔΒΔ εντάσεως 5-6 bf, επιχειρούν κατά τον παρόντα χρόνο ελικόπτερο Π.Α., δύο (02) πλοία Π.Ν. και τρία (03) παραπλέοντα πλοία, ενώ στην περιοχή κατευθύνεται και Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Πηγή: Associated Press, ertnews 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΝαυάγιο σκάφους με 80 μετανάστες στη Ρόδο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διάσωσή τουςΡόδος: Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση 5χρονων διδύμων από τη νονά τουςΡόδος: Μήνυση κατά του νοσοκομείου κατέθεσαν οι γονείς του 16χρονου που έχασε τη ζωή του
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναυάγιο, Ρόδο, Δεκάδες,navagio, rodo, dekades