Βρυξέλλες και Βερολίνο κλείνουν την πόρτα στην Τουρκία: Δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ τώρα

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου χθες, Κυριακή σε προεκλογικό ντιμπέιτ ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας προέβη στη δήλωση αυτή όταν ο κύριος αντίπαλός της Μέρκελ, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση εκλογής του
στην καγκελαρία να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Παρόμοια δήλωση έκανε νωρίτερα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Η απάντηση της Τουρκίας

Οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι είναι σαφές πως η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση και ότι θα εγείρει το θέμα στους ευρωπαίους ομολόγους της.

Bazı Alman siyasetçilerin bu tavrı tüm Avrupa'yı popülizmden inşa edilmiş bir Berlin Duvarı ile kuşatmaktır.

— Ömer Çelik (@omerrcelik) 4 Σεπτεμβρίου 2017

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία», συμπλήρωσε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα