Μεγάλες οι απώλειες για το ISIS σε Συρία και Ιράκ. Ό,τι άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με πληθώρα πολιτικών αναλύσεων.

Ήδη από τον Φεβρουάριο δημοσίευμα ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται υπό πίεση λόγω των επιθέσεων του συριακού στρατού, των ρωσικών βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Παράλληλα, αντιμετωπίζει στο έδαφος και τις κουρδικές δυνάμεις. Η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλύτερη στο Ιράκ, όπου ο ιρακινός στρατός
σημειώνει επίσης πρόοδο, ειδικά μετά την ανακατάληψη του Ραμάντι.

Διαβάστε ακόμα:

Η στρατηγικής σημασίας ανακατάληψη της Μοσούλης στη μάχη κατά του ISIS και οι φόβοι του ΟΗΕ για επιπλέον 1 εκατ. εκτοπισμένους

Στις αρχές του έτους Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το ISIS έχει χάσει το 40% των εκτάσεων που ήλεγχε στο Ιράκ και το 20% αυτών στη Συρία. Ακόμα, το τελευταίο διάστημα έχει επιδιωχτεί η αποκοπή των «αρτηριών» χρηματοδότησής του, μέσω στόχευσης των δραστηριοτήτων λαθρεμπορίου πετρελαίου στις οποίες επιδίδεται και αποτελούν βασική πηγή εσόδων.

Τον Μάρτιο, ο συριακός στρατός κατάφερε μια μεγάλη νίκη έναντι του συριακού στρατού, όταν απελευθερώθηκε η ιστορική πόλη της Παλμύρας. Βέβαια, οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να αφήσουν το «στίγμα» τους, καταστρέφοντας σημαντικά μνημεία της πόλης.

Τον Ιούλιο, το Ισλαμικό Κράτος είχε μια ακόμα μεγάλη απώλεια, όταν σκοτώθηκε ηγετικό του στέλεχος με το όνομα Αμπού Ομάρ αλ Σισάνι -γνωστός και ως ο «Τσετσένος»- σε μάχη κοντά στην πόλη Σιρκάτ του Ιράκ.

Πρόσφατα, Κούρδοι και Άραβες μαχητές ανακοίνωσαν πως έχουν απελευθερώσει την πόλη του Μανμπίζ στη βόρεια Συρία από τις δυνάμεις του ISIS, αποκόπτοντας τη δίοδό του προς την Ευρώπη. Το ISIS είχε καταλάβει το Μανμπίζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πριν από δύο χρόνια. Οι δρόμοι προς το Χαλέπι, όπου μαίνονται οι μάχες, και την ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του ISIS, Ράκα, περνούν μέσα από τη Μανμπίζ.

«Μετά την απελευθέρωση του Μανμπίζ, τα μέλη του ISIS δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα από και προς την Ευρώπη πλέον» είπε ο Σύριος Κούρδος ηγέτης, Σαλίχ Μουσλίμ.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία. Αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων που δρουν υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ δήλωναν πως στόχος της επιχείρησης είναι η απώθηση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού είναι και οι «τρομοκράτες» Κούρδοι της Συρίας που εκφράζονται μέσω του PYD.

Σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις, το Ισλαμικό Κράτος έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Εικόνες από εγκαταλειμμένα κτίρια που κάποτε αποτελούσαν αρχηγεία των τζιχαντιστών κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το Business Insider είχε δημοσιεύσει στις 19 Αυγούστου εικόνες από αυτά που άφησαν πίσω οι τζιχαντιστές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα